REGION

Slovenska policija istražuje bivšu premijerku Bratušek

Izvršen pretres u njenoj kući kod Kranja

Autor:Srna

11.3.2015

Slovenska policija u srijedu je rano ujutro izvršila pretres kuće bivše premijerke Alenke Bratušek u Stražišču kod Kranja te poslije u njenoj prisutnosti ušla u prostorije zastupničkog kluba njene stranke u zgradi parlamenta u Ljubljani.

Glasnogovornik policije Drago Menegalija izjavio je da predkaznenu istragu, koja je započela ujutro u 6 sati, vodi Nacionalni istražni ured (NPU), policijski odjel za gospodarski i organizirani kriminal te da je pretraženo više lokacija.

- Istrage temeljem sudske odredbe odvijaju se na pet lokacija. Prikupljaju se obavijesti i dokazi za utemeljenu sumnju kaznenog djela  zloporabe službenog položaja ili službenih prava - kazao je Menegalija dodavši da nitko od osumnjičenih nije pritvoren te da postupak vodi specijalizirano državno odvjetništvo.

Mediji navode da policija istražuje i prostore vlade i da će tijekom dana biti poznato više detalja.

Advokat bivše premijerke Aleksander Čeferin izjavio je za televizijsku postaju POP-TV da je policijska istraga u vezi s postupkom kojim se Bratušek lani s položaja premijerke kojoj je  istjecao mandat "samokandidirala" za mjesto u Europskoj komisiji, pri čemu nije bila uspješna pa je nova vlada Mire Cerara kasnije iz Slovenije u Komisiju kandidirala Violetu Bulc.

Sumnjama da je postupak kandidiranja bivše premijerke na jednoj od zadnjih sjednica njene vlade bio protuzakonit bavila se i državna  protukorupcijska komisija, ali nalazi nisu objavljeni, a sa zapisnika te sjednice vlade, na kojoj je došlo do isticanja kandidature Bratušek, za visok položaj u Bruxellesu nije skinuta oznaka tajnosti bez obzira na zahtjeve nekih novinskih redakcija da se to učini.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.