REGION

TRAGEDIJA U SRBIJI Poginuli major Omer Mehić heroj koji je spasio hiljadu života

Nesreća se desila u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" kod Surčina

(J. Be. )/ Dž. Č.

14.3.2015

13:30 Jedan od najboljih pilota Vojske Srbije Omer Mehić poginuo je u padu helikoptera koji je prevozio bebu iz Novog Pazara. Mehić je tokom službe kao oficir Vojske Srbije spasio više od 1.000 ljudi. Prošao je sve, od instruktora letenja do vođe tima za spašavanje. Njegovi drugovi iz Srednje vojne škole Maršal Tito u Mostaru imaju samo riječi hvale. Kako kažu, njegovi prijatelji iz vojne škole, bio je izvanredan đak.

Omer Mehić je u svojoj karijeri spasio preko 1000 ljudi, upravljao je helikopterom koji je prebacio Aleksandra Vučića do Feketića prošle godine i 2008. je preživeo pad helihoptera. Ivan Miladinović je učestvovao u akciji spašavanja Gazela m-8 2008. godine, prenosi Telegraf.

12:55 Ministar odbrane Bratislav Gašić ocijenio je danas da su piloti koji su poginuli u padu helikoptera koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd, bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije imala.

12:40 Helikopter Mi-17 pokušao je sletiti na drugim lokacijama zbog guste magle, javlja Tanjug. Helikopter je, naime, imao tri neuspjela prilaza na slijetanje prije nego što se srušio.
Vojska Srbije ima dva takva helikoptera, proizvedena 1989. i 1991. godine.

12:30 Prema pisanju Blica, sanitetsko vozilo iz Novog Pazara koje je vozilo petodnevnu bebu u bolnicu u Kragujevcu, a ambulanti u Ušću dobili su novu, puno bocu sa kiseonikom, sa kojim je, kako je kazala doktorica Đorđa Obradovića, mogla da stigne do Beograda bez problema.

11:30 Vlada je proglasila 15. mart za dan žalosti, a Vučić je zamolio da se i danas mediji i svi drugi ponašaju kao da je dan žalosti. 

11:20 Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na sjednici vlade saopćio da je pao helikopter u kome je smrtno stradalo sedam osoba i predložio je proglašenje dana žalosti. On je rekao da su stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, doktor Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

11:00 Ministarstvo odbrane Srbije je saopćilo da u helikopterskoj nesreći nema preživjelih. To je konstatovano poslije izvršenog uviđaja istražnih organa, navedeno je na Tviter nalogu Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane najavljeno je da će u 12.00 sati u Domu Vojske Srbije biti održana konferencija za novinare povodom pada helikoptera Mi-17.

585373-helikopter-foto-vesna-lalic-4-ff

Foto: Blic (Vojna policija na mjestu nesreće)

10:30 Povodom nesreće u kojoj se vojni helikopter srušio, u Novom Pazaru će danas biti održana sjednica Gradskog vijeća kojoj će prisustvovati potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, saopćila je informativna služba novopazarske uprave.

10:12 Istražni organi nalaze se na mjestu nesreće, potvrdio  je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kapetan fregate Jovo Krivokapić. On je naglasio da mjesto nesreće obezbjeđuje vojna policija, uviđaj je u toku, na terenu je zamjenik višeg javnog tužioca, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup, prenosi Blic.

Pretpostavlja se, kako je naveo, da su uzrok nesreće najvjerovatnije loši vremenski uslovi i magla. Krivokapić je ponovio da će danas biti održana vanredna konferencija za novinare na kojoj će biti saopšteni detalji nesreće.

585363-helikopter-ff

Foto: N1 (Transportni helikopter pao kod autoputa)

10:05 Kako piše Blic, transportni helikopter Mi-17, koji se srušio u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" kod Surčina, bio je jedan od svega dva primjerka te letjelice koja je korištena u Vojsci Srbije.

10:00 Prema nepotvrđenim informacijama, svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici, uključujući i petodnevnu bebu, stradale su, javlja televizija N1.

cabty4wuuaarnox

Foto: Airlines.net (Helikopter M-17 koji se srušio)

08:50 Helikopter Vojske Srbije, koji je prevozio bebu iz Novog Pazara, srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije, prenosi Blic.

Prema nezvaničnim informacijama u helikopteru su bila dva pilota, dva tehničara iz 890. mješovite helikopterske eskadrile ViPVO Vojske Srbije, dvojca medicinskih tehničari i bolesna beba.

Kontrolni toranj izgubio je vezu sa helikopterom sinoć u 22 sata, navedeno je u saopćenju Ministarstva. Ranije je javljeno da je slijetanje helikoptera na aerodrom "Nikola Tesla" otežano zbog magle oko Surčina.

Reflektori na stadionima "Partizana" i "Crvene zvezde" bili su upaljeni da bi helikopter mogao da sleti.

Transportni helikopter Vojske Srbije bio je angažiran u akciji spašavanja bebe iz Novog Pazara stare pet dana, koja je imala respiratorne probleme.

Beba se nalazila u sanitetskom vozilu koje je bilo zaglavljeno zbog odrona na putu između Novog Pazara i Kraljeva, a vojni helikopter upućen je odmah po saznanju da je vozilo sa bebom ostalo zarobljeno.

Mediji su tada prenijeli da je beba imala kiseonika samo za još sat vremena.

Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Institut za majku i dijete. U Surčinu su bili ministri odbrane Bratislav Gašić i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.