REGION

ZNAK ZA UZBUNU Ruska podmornica južno od Dubrovnika?!

Nakon mnogih ruskih zračnih i morskih provokacija na sjeveru Evrope

Autor:(A. Vr.)

7.5.2015

Nakon mnogih ruskih zračnih i morskih provokacija na sjeveru Evrope, čini se da se šire i na naše susjedstvo. Naime, nešto južnije od Dubrovnika je zabilježeno neidentificirano plovilo koje je neko vrijeme čak ronilo na dubini periskopa, piše Slobodna Dalmacija.

Izgleda je to ruska podmornica, uzevši u obzir najavljene ruske i kineske vojne vježbe u Sredozemnom moru.

“Signal je vrlo vjerovatno zabilježen mrežom sonara. Nema druge metode koja bi točnije mogla potvrditi prisutnost podmornice. A budući da se u Italiji, osobito na njenom jugu, nalazi cijela plejada NATO-ovih institucija, počevši od baza pa sve do sličnih vojnih kompleksa, posve je očekivano da se Otrant već dugi niz godina nadzire na takav način”, rekao je Igor Tabak s portala Obris.org.

Tabak je također rekao: “Ne vjerujem da podmornica nije mogla biti identificirana s obzirom na to da postoje baze zvučnih signatura velikog broja podmornica koje se redovito osvježavaju. Radi li se o Rusima? Vjerovatno, ako uzmemo u obzir zadnje događaje i njihovu prisutnost u Baltiku, te na Sjevernom i Crnom moru. Svjedočili smo intenzivnim preletima ruskih bombardera, zašto bi se Putin ograničio samo na avijaciju”

Podsjećamo, ruska i kineska mornarica sredinom maja održat će zajedničku vojnu vježbu na Sredozemnom moru. Prvi je to put da takvu vježbu održavaju u ovom širom svijeta. Kineske vlasti objavile su da će učestvovat ukupno devet ratnih brodova iz dviju zemalja.

“Cilj je produbiti prijateljsku i praktičnu saradnju te povećati sposobnost mornarica obiju zemalja da zajedno rješavaju pomorske sigurnosne prijetnjea”, rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Geng Yansheng na mjesečnoj presici.

Kina tvrdi da vježbe nemaju nikakve veze sa stanjem u regiji

“Treba istaći da ove vježbe nisu usmjerene prema nekoj trećoj strani i nemaju nikakve veze sa situacijom u regiji”, dodao je kineski ministar. Mornaričke snage te zemlje, kaže on, trenutno učestvuju u borbi protiv pirata u Adenskom zaljevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.