REGION

RUSI DALI JEFTINIJI PLIN: 500 radnika MKS Kikinda vratilo se na posao

Obnovljen rad Metanolsko-sirćetnog kompleksa

Fena

1.11.2015

Zahvaljujući dogovoru o nabavci jeftinijeg plina iz Rusije u nedjelju je nakon četiri godine pauze obnovljen rad Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MKS) u Kikindi.

U protekla dva mjeseca izvršene su pripreme i remont tvorničkog postrojenja za start procesa proizvodnje metanola i sirćetne kiseline, a oko 500 radnika MSK-a koji su do sada bili na plaćenom odsustvu, uz 60 posto zarada, vratili su se na posao, što će biti važan doprinos oporavku gospodarstva u Kikindi, rečeno je na današnjoj svečanosti u povodu obnove proizvodnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tom je prilikom kazao kako je tokom posjete prošle sedmice Moskvi dogovorio nižu cijenu plina za Azotaru i MSK te će zahvaljujući tome ta dva postrojenja moći raditi profitabilno, javio je Tanjug.

- Kažu da su uredili prostorije kao apoteku, ali mi to ne bismo mogli bez niske cijene plina. Nije profitabilno i ne može se raditi ako cijena plina u tvornici nije bar 220 dolara, sve preko toga je problem, što znači da ćemo mi tu cijenu osigurati - kazao je Vučić.

Dodao je kako će sljedećih dana međunarodne finansijske institucije, zbog obnove rada MKS Kikinda, povećati procjenu gospodarskog rasta Srbije za 2015. godinu s 0,5 na 0,7 ili 0,8 posto, a da je on osobno uvjeren kako će na kraju rast iznositi jedan posto, dok bi sljedeće godine stopa po kojoj će rasti srbijansko gospodarstvo iznositi između 1,5 i 2 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.