REGION

DRAMA NA ZAGREBAČKOM JORDANOVCU Djeca uz školu našla raspadnuti leš

Neugodan prizor

(Am.K.)

4.11.2015

Učenici u dobi od 11 godina vičući su istrčali iz šikare i otrčali u direktorovu kancelariju, a u rekordnom roku na mjesto događaja je izašla policija

U šikari između Osnovne škole Jordanovac i bolnice Jordanovac učenici su u ponedjeljak pronašli ostatke ljudskog tijela. Dvojica dječaka u dobi od 11 godina pronašli su ih u zapuštenom voćnjaku, gdje su se igrali, i pritom su se jako uplašili. Druga djeca kažu da su vičući istrčali iz voćnjaka i otrčali u direktorovu kancelariju, prenosi Jutranji.hr.

On im isprva nije povjerovao da su zaista pronašli ostatke mrtvog tijela, pa je sam otišao tamo kako bi se uvjerio da to nisu izmislili. U međuvremenu su druga djeca došla vidjeti što je toliko uznemirilo njihove prijatelje, pa je zapravo na kraju pola škole vidjelo nemili prizor.

Neki su ga i fotografirali.

Mislili su da je šala

- Moj sin nije bio jako uznemiren dok nam je pričao što je vidio, ali sam čuo da su dječaci koji su tijelo našli u šoku. Pričalo se da je to dijete i da je ubijeno, no policija tvrdi da nije riječ o nasilnoj smrti, a mi smo nakon gledanja fotografije zaključili da se ne radi o djetetu. To je mog sina malo umirilo, ali mogu misliti kako se osjećaju dječaci koji su u igri nabasali na nešto tako strašno u lišću. Svi su ispočetka mislili da je to nečija šala za Noć vještica, no ispostavilo se da nije tako. Užasnuti smo – kazao je za medije roditelj jednog učenika.

Drugi roditelji kažu da je dio zemljišta na kojem su ostaci tijela pronađeni već jako dugo zapušten i niko se njime ne koristi. Tamo se samo povremeno vide beskućnici, napušteni psi i poneka lisica. Zato nikome nije jasno što je preminula osoba tamo radila, ali svi su uvjereni da se radi o prirodnoj smrti.

Ne žele ni pomišljati na nešto drugo, kažu nam, jer im je strašna pomisao da je možda riječ o ubistvu koje se dogodilo u blizini škole koju pohađaju njihovi mališani.

Direktor Davor Krnjeta situaciju je nastojao prikazati manje dramatičnom. Tvrdi kako su učenici pronašli ostatke tijela, ali nisu dugo bili izloženi nemilom prizoru.

Kaže i da je policija brzo došla i uklonila kosti, zbog čega je bio veoma zadovoljan.

- Ispitali su dječake i onda su otišli. Nisu se dugo zadržavali i nisu nepotrebno uznemiravali djecu. Situacija je ozbiljna, pronašli smo nešto što nismo očekivali, ali nije potrebno dramatizirati oko toga - rekao je novinarima direktor Krnjeta, očigledno nezadovoljan zainteresiranošću medija za cijelu situaciju i zanemarujući činjenicu da je prizor u voćnjaku jako uznemirio djecu.

Ko je muškarac čije je tijelo pronađeno u raspadnutom stanju i koji je točan uzrok smrti, još se utvrđuje obdukcijom na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku, kamo su ostaci prevezeni.

Nije bilo zločina

Prema prvim informacijama nakon uviđaja, na tijelu nisu uočeni nikakvi vidljivi tragovi koji bi upućivali na nasilnu smrt. Istražitelji su temeljito pročešljali i okolni dio šikare kako bi se otklonile sve sumnje o mogućem zločinu. Ništa sumnjivo nije pronađeno, a tijelo na tom zabačenom predjelu, ako je suditi po ljetnoj odjeći, tamo je bilo najmanje mjesec. Iako se isprva nagađalo da se možda radi o tijelu djeteta, zubna proteza ipak otkriva da je riječ o odrasloj osobi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.