REGION

UBRZANA INTEGRACIJA Rusija zabrinuta zbog ulaska Crne Gore u NATO!

Stajalište Moskve o proširenju NATO-a svima dobro poznato

Autor:(A. Vr.)

19.11.2015

Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog kretanja Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO, saopćio je zamjenik ruskog ambasadora u Podgorici, Vladimir Gurko, i pozvao zemlju da razmisli o manama i prednostima pristupanja Sjevernoatlantskom savezu, javljaju agencije.

On je kazao da je stajalište Rusije o proširenju NATO-a svima dobro poznato i da se ne mijenja, ali da smatraju neophodnim da ga još jednom formuliraju.

- U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekt proširenja NATO-a danas u suprotnosti s realnim potrebama u sferi sigurnosti – kazao je Gurko na brifingu samo za odabrane novinare, dok su ostalima nije dopušteno učestvovanje.

Prema riječima Gurka, koje prenosi podgorička agencija MINAS, mehaničko proširenje NATO-a prema istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država euroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stvaranja novih podjela te obnavlja stereotipe Hladnog rata.

- S obzirom na sve, u Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kretanja Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevrnoatlantski savez. Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo nanijeti dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima već i dovesti u pitanje kompletan rad po formiranju općevropske sigurnosne arhitekture, poručio je Gurko.

Ruski parlament Duma trebao bi u petak usvojiti izjavu kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO. S takvim stavom u nacrtu izjave, objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici Dume, zastupnici će se obratiti Skupštini Crne Gore, parlamentima država članica NATO-a i Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

U dokumentu koji je prethodno odobrio Odbor za međunarodne odnose, ocjenjuje se da "blokovski pristup stvaranju sigurnosti, uvlačenje novih država, posebno usprkos volji naroda, u vojne saveze, predstavlja politički instrument iz vremena hladnog rata – prenose mediji.

"Umjetno guranje Crne Gore u NATO je direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardiranja 1999.", navodi se u nacrtu izjave aludirajući na NATO-ovo bombardiranje SR Jugoslavije kako bi se natjeralo Slobodana Miloševića da prekine nasilje na Kosovu i povuče vojsku iz pokrajine.

U dokumentu se ocjenjuje da namjera Podgorice o ulasku u NATO "nanosi težak udarac tradicionalnim prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.