REGION

VUČIĆ: Srbija nastavlja saradnju sa NATO-om

Nakon susreta sa Jensom Stoltenbergom

Srna

20.11.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja i da će kao takva nastaviti da unapređuje saradnju sa NATO-om.

 Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom rekao da NATO i Srbija ni danas ne moraju da se saglase po određenim pitanjima iz prošlosti, ali da uprkos tome postoje uslovi za dobru budućnost u međusobnim odnosima.

"Nemamo nikakvih neprijateljstava i Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelja. Iako ne mislim da je Srbija bila kriva za ono šsto se dešavalo 1999. godine na bilo koji način, čak ni njeno rukovodstvo, ali to su naše različite procene događaja iz prošlosti", rekao je Vučić.

On je ocijenio kao veliku vijest ukidanje restrikcija u zoni vazdušnog saobraćaja od 25 kilometara u centralnoj Srbiji, koja je bila na snazi od 1999. godine i objasnio da će Beograd sada, prvi put poslije 16 godina imati pod kontrolom cjelokupni vazdušni prostor Srbije.

Vučić je rekao da je posjeta generalnog sekretara NATO-a važna i korisna za Srbiju.

On je istakao da je NATO garant za neprisustvo kosovskih garnizona u četiri opštine na sjeveru Kosova i naopmenuo da je važno razgovarati i o spuštanju tenzija u nižim slojevima vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom, jer je cilj Beograda da srpski avioni  mogu da slijeću u Prištinu.

Vučić je naveo da je sa Stoltenbergom razgovarao o aktuelnoj migrantskoj krizi i o tehničkoj pomoći NATO-a, kao i smanjenju troškova za trening srpskih oficira i vojnika.

"Ja sam molio da mi to ne plaćamo, jer su to veliki troškovi. Uspeli smo da dobijemo 70-80 odsto tih treninga plaćenih i uveren sam da će to biti višestruko korisno za nas", rekao je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je sinoć u Beograd, a  razgovaraće i sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministrom odbrane Bratislavom Gašićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.