REGION

Šest državljana Crne Gore ratuje u Siriji i Iraku, dok su tri poginula

Mevludin Nuhodžić, predsjednik Odbora za bezbjednost

Onasa

28.12.2015

U Crnoj Gori međuvjerska i međunacionalna tolerancija je ukorijenjena i kroz istoriju u teškim vremenima sačuvala je od zadnjih ratnih dešavanja u regionu i internet nastupi i prijeteće poruke Islamske države ne mogu je narušiti, smatra predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić.

On je kazao "Pobjedi" da je ipak neophodno pravovremeno djelovati u smislu praćenja aktivnosti, koordinacije bezbjednosnih službi i svakodnevne razmjene informacija kako sa službama u regionu tako i sa drugim partnerskim službama.

Nuhodžić je rekao da Odbor za bezbjednost i odbranu kontinuirano, redovnim i vanrednim aktivnostima prati rad bezbjednosnih službi kada je u pitanju taj fenomen vjerskog ekstremizma.

"Prema podacima sa kojima je upoznat Odbor, šest državljana Crne Gore trenutno učestvuje u ratnim dejstvima u Siriji i Iraku, dok su tri poginula", naveo je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, pitanje povratnika je nešto što zaslužuje posebnu pažnju.

"Jedan broj povratnika se vraća razočaran sa tog nerazumnog puta zbog onog što je tamo vidio i u čemu je učestvovao i to zahtijeva angažman cijelog društva u procesu njihove rehabilitacije", smatra Nuhodžić.

Kako je kazao, jedan broj njih vjerovatno se vraća sa motivom da nastavi da vrbuje sljedbenike za svoje ideje i odlazak na ratišta.

"Iz uvida o radu ANB-a i drugih subjekata sektora bezbjednosti jasno je da se sa dovoljnom pažnjom i oprezom prate aktivnosti povratnika sa bezbjednosnog aspekta. Naravno, i tu je neophodna puna saradnja sa regionalnim i drugim partnerskim službama", naveo je Huhodžić.

On je upozorio i da je terorizam društveno istorijska pojava i najčešće oblik politički motivisanog nasilja i da će vjerovatno u toj formi opstajati još dugo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.