REGION

HAHN: Od Crne Gore se očekuju rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije

Prerano za predviđanja o tome koliko će poglavlja biti otvoreno ove godine

Fena

24.1.2016

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn ocijenio je da je Crna Gora napredovala u ispunjavanju početnih mjerila u više poglavlja te da se, nakon usvojenih zakona i formiranja institucija za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, mora usredotočiti na rezultate, odnosno istrage, pravosudni progon i pravomoćne presude.

Hahn je podgoričkoj agenciji MINA u nedjelju rekao da je prerano za predviđanja o tome koliko će tačno poglavlja biti otvoreno ove godine.

- Odluku o tome donose države članice (Evropskog) vijeća, ali se ne smije zaboraviti da bilo kakav napredak u otvaranju poglavlja zavisi od napretka u funkcioniranju pravne države - kazao je Hahn.

- EU s državama kandidatkinjama pregovara na temelju zasluga, što znači da brzinu pregovora određuje napredak svake pojedine zemlje u ispunjavanju pristupnih kriterija - istaknuo je.

Nije želio komentirati posljednja hapšenja u Crnoj Gori, među kojima i ono Svetozara Marovića, visokog dužnosnika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bliskog saradnika premijera Mila Đukanovića, rekavši da se ne može izjašnjavati o pojedinačnim slučajevima.

- Ali je jasno da sad kad su u Crnoj Gori spremni odgovarajući zakoni i institucije za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije fokus mora biti na jačanju rezultata, odnosno na istragama, progonima i pravomoćnim presudama - kazao je Hahn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.