REGION

Od početka godine u Crnoj Gori oboljelo 17 pacijenata od tuberkuloze

Zabilježen pad oboljelih na godišnjem nivou

Srna

24.3.2016

U Crnoj Gori je prošle godine od tuberkuloze oboljelo 80 osoba, a od početka ove godine evidentirano je 17 pacijenata, rekla je direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti "Brezovik" Gordana Reljić povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkoloze.

Reljićeva je navela da se na osnovu statističkih podataka ove bolnice, koja je nacionalni centar za praćenje i kontrolu tuberkoloze, bilježi pad oboljelih koji na godišnjem nivou iznosi do pet posto što se uklapa u evropske standarde.

Ona je istakla da češće obolijevaju ljudi sa slabim imunitetom, a da su rizične grupe stariji ljudi, dijabetičari, srčani bolesnici, oboljeli od malignih bolesti, bolesnici koji se nalaze na hemoterapiji i određene grupe u toku života, period puberteta i trudnice.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta s ciljem da se podigne svijest o toj bolesti, koja predstavlja globalni zdravstveni problem.

Iz crnogorskog Ministarstva zdravlja navode da se Crna Gora nalazi u grupi država sa niskom stopom obolijevanja, do 20 oboljelih na 100.000 stanovnika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.