REGION

PRIŠTINA Thacijeva inauguracija uz suzavac i daleko od građana

Na centralnom gradskom Trgu Skenderbeg

Fena

8.4.2016

U Prištini je u petak, uz manji incident, kada su neposredno pred početak bačena dva suzavca, održana inauguracija kosovskog predsjednika Hashima Thacija.

On je u svom obraćanju zvanicama kazao kako  "poslije svih bitki za slobodu i neovisnost Kosova" slijedi i zajednička borba za učlanjenje u UN, NATO i EU, prenose mediji. 

Obećao je kako će raditi na afirmaciji Kosova na međunarodnoj sceni te da će Kosovo biti dio globalne borbe protiv radikalizma i terorizma. Isto tako, istaknuo je i kako će graditi dobre odnose sa susjedima i da dijalog nema alternativu.

Inače, inauguracija na centralnom gradskom Trgu Skenderbeg protekla je bez prisustva građana, uz jake mjere policijskog osiguranja.

Među zvanicama na inauguraciji kosovskog predsjednika bili su albanski premijer Edi Rama, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i voditelj delegacije EU-a u Prištini Samuel Žbogar.               

Thaci je jučer u kosovskom parlamentu položio zakletvu i time započeo petogodišnji mandat na mjestu kosovskog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.