REGION

BEOGRAD Pop Kostić oslobođen optužbi za zločin u Brčkom

Odluka Apelacionog suda

Fena

23.4.2016

Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno je oslobodio optužbi nekadašnjeg pripadnika Prve posavske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Bobana Pop-Kostića optužbi da je izvršio ratni zločin nad civilima u logoru Luka u Brčkom 1992. godine, objavljeno je danas na internetskim stranicama tog suda.

Tom odlukom potvrđena je prvostupanjska presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i kao neosnovana odbijena žalba tužitelja, prenio je Tanjug.

Pop-Kostić bio je optužen da je 10. svibnja 1992. godine u logoru Luka u Brčkom oštećenog A.A. tjelesno mučio i ozlijedio te psihički zlostavljao.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da kako nema nijednog dokaza koji bi na nesumnjiv način ukazivao da je Kostić mučio oštećenog i da ga je tjerao da piše svoje ime i prezime na papiru kada želi umrijeti, jer iz pravomoćne presude Distrikta Brčko od 18. listopada 2005. godine proizlazi da je to činio K.S, koji je zbog toga i osuđen.

Dalje se navodi da nije bilo nijednog pouzdanog dokaza da je Kostić šakom desne ruke na kojoj je imao metalni bokser, oštećenog udario po licu i glavi, a dok je u drugoj ruci držao nož, i tako oštećenog tjelesno ozlijedio i psihički mučio.

Prvom prvostupanjskom presudom Kostić je bio osuđen na dvije godine zatvora, ali je tu presudu zbog bitnih povreda postupka 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.