REGION

Sobranje podržalo osnivanje povjerenstva za opoziv Ivanova

Makedonski zastupnici donijeli su večeras odluku

Fena

30.5.2016

Makedonski zastupnici donijeli su večeras odluku o osnivanju Povjerenstva koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsjednika Gjorgea Ivanova u vezi s odlukom da obolira aktere afere "prisluškivanje", dok su na ulicama nastavljeni prosvjedi.

Povjerenstvo, naime, treba procijeniti osnovanost prijedloga za utvrđivanje odgovornosti Ivanova koju je podnijela oporbena SDSM Zorana Zaeva, Tanjug prenosi ivzješće agencije MIA.

Odluka je donesena sa 52 glasa "za" i 33 "protiv".
 
Povjerenstvo će imati 11 članova, a njom će predsjedavati Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE.
        
 Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicijskog partnera DUI i SDMS i jedan iz oporbene DPA.
        
 Odluku bi trebalo donijeti u roku od sedam dana. Da bi opoziv prošao u parlamentu, potrebno je da ga podrži dvije trećine zastupnika.
        
 Ivanov je početkom travnja abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne oporbene prosvjede i produbio političku krizu.
        
 Prije dva dana, Ivanov je objavio da je donio odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirane osobe.
       
 Ivanov je objasnio da sve druge osobe koje su abolirani 12. travnja, sukladno zakonskim izmjenama, imaju mogućnost da osobno podnesu zahtjeve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.
        
 "Nijedan političar nije iznad zakona. Nijedan političar nije nedodirljiv. Naprotiv, svatko će odgovarati za svoje postupke", rekao je Ivanov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.