REGION

NA LICU MJESTA Hrvatska odlučuje o novoj vlasti

Drugi izbori u razmaku od svega 10 mjeseci

Amil DUČIĆ

11.9.2016

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Zagreba)

Drugi put u deset mjeseci oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi ponovo na birališta kako bi prijevremeno izabralo novi sastav Hrvatskog sabora i odlučilo ko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine.

Tinjajući sukob

Bez obzira ko od suparničkih političkih blokova, predvođenim HDZ-om i SDP-om, u konačnici bude formirao parlamentarnu većinu nakon izbora u Hrvatskoj, ono što će ovu državu, članicu Evropske unije, zasigurno i u narednom periodu zadesiti jesu gotovo sigurno trzavice na unutrašnjopolitičkom planu.

U tome se ne slažu samo analitičari, već iole bolji poznavaoci političkih prilika u ovoj državi. Uz to, Hrvatska će, nesumnjivo, morati naći izlaznu strategiju iz tinjajućeg političkog sukoba sa Srbijom, znatno pogoršanog tokom protekle izborne kampanje, začinjene zapaljivom retorikom. Budući premijer Hrvatske, zvao se on Andrej Plenković ili Zoran Milanović, imat će u najmanju ruku dvostruki pritisak.

Prije svega od samog hrvatskog naroda, kojem je kapa zasigurno puna političkih trzavica i sukobljavanja, budući da Vlada predvođena Tihomirom Oreškovićem nije izdržala ni pola godine, ali i od Evropske unije koja zabrinuta gleda na sve izraženiju političku nestabilnost u svojoj najmlađoj članici.

Očekivanja hrvatskog naroda od buduće vlasti, ako se ona uopće i formira u razumnom periodu, uzmu li se sve ove činjenice u obzir, i ne mogu biti optimistična. Takvu atmosferu bilježe i izvještači "Avaza" u Zagrebu.

Zaista je teško bilo naći Zagrepčanina koji ispoljava optimizam te gleda pozitivno na predstojeći period. Najviše je, naravno, pesimista, kao i onih koji na spomen buduće hrvatske vlade odnosno pitanja ko će je činiti samo odmahuju glavom. 

Doduše, "čudo" koje se zove velika koalicija između SDP-a i HDZ-a sve ove teze može poništiti! Ali hoće li se ono zaista i desiti? Teško, kažu nam žitelji glavnog grada Hrvatske s kojima smo razgovarali. No, u politici je sve moguće, zaključuju.

Da je hrvatsko društvo, kako se spominje u pojedinima analizama, zaista duboko ideološki podijeljeno, osjeti se gotovo na svakom koraku u Zagrebu.

Loše iskustvo

I Narodna koalicija predvođena Milanovićevim SDP-om, kao i Plenkovićev HDZ uživaju gotovo podjednaku podršku. Takva je barem lična statistika autora ovih redova zabilježena tokom boravka u hrvatskoj prijestonici.

Hoće li opet "Most" Bože Petrova biti nedostajući dio mozaika buduće Vlade Hrvatske, ostaje da se vidi. Sigurno je to da Hrvati na ovaj scenarij, poučeni lošim iskustvom koaliranja HDZ-a i "Mosta" u proteklim mjesecima, ne gledaju baš s entuzijazmom.
Također, bit će interesantno i vidjeti može li politička polarizacija koja se pretvorila u ličnu konfrontaciju između Milanovića, Plenkovića te u nekoj mjeri i Petrova nestati "preko noći". Politika je čudo. Ovu rečenicu smo u Zagrebu, također, više puta čuli.

Glasanje u BiH

Na području Bosne i Hercegovine u subotu su otvorena birališta na kojima za novi saziv Hrvatskog sabora mogu glasati hrvatski državljani koji žive u ovoj zemlji. 

Glasanje u BiH traje dva dana, a za to su predviđena 34 biračka mjesta u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj glasaju u 11. izbornoj jedinici za tri zastupnika u Hrvatskom saboru.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je u subotu među prvima glasao na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Petar Bakula" u Mostaru, kazao je da očekuje da će čelnik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković sastaviti novu vladu RH.

Milanović: Više tolerancije prema BiH

 Lideri dvije najmoćnije hrvatske stranke SDP-a i HDZ-a, Zoran Milanović i Andrej Plenković, imali su žestoko sučeljavanje na Novoj TV u petak navečer. Tokom verbalnog dvoboja dotakli su se mnogih pitanja, a jedno od ključnih bilo je kako se Hrvatska treba postaviti prema Srbiji. Milanović je tom prilikom spomenuo i našu zemlju. 
 
- Mi smo za to (ulazak Srbije u EU), ali i za BiH u EU. Ali smo i za to da Bosna i Hercegovina mora biti tolerirana više nego druge zemlje kandidatkinje. Bosni treba gledati kroz prste, inače ćemo ih izgubiti, priče o referendumu su opasne. Ne želim granicu Srbije na Uni. Što se tiče Srbije, morat će ukinuti taj zakon o jurisdikciji. To je jurisdikcija, kad bi je svi primjenjivali na taj način, svijet bi bio u kaosu. Mijenjate taj zakon, u protivnom morat ćemo djelovati – kazao je Milanović.
 
Plenković je podvukao da su zbog zakona o jurisdikciji bespotrebno ispaštali Ejup Ganić i Jovan Divjak, te da taj zakon Srbija treba mijenjati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.