REGION

Zaev: Makedonija dobiva novu vladu u martu (FOTO)

Lider opozicije najavio u Sarajevu

(A. S.)

23.2.2017

Politička kriza u Makedoniji se polako raspetljava, pošto je lider opozicije Zoran Zaev rekao da ima neophodan broj poslaničkih potpisa za dobijanje mandata za sastav nove vlade u Makedoniji.

Zaev je, u Sarajevu nakon susreta sa predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, rekao da će nova makedonska vlada za najviše dvije sedmice dobiti novu vladu, koju će predvoditi Sodijaldemokratski savez Makedonije.

Izjava lidera SDSM uslijedila je nakon nekoliko dana konsultacija s najvećom albanskom partijom u Makedoniji, Demokratskom unijom za integracije Alija Ahmetija, koji je, prethodno, odbio poziv VMRO-DPMNE da uđe u vladu.

zaev-niksic-2

Zaev u Sarajevu prilikom susreta sa predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem (Foto: SDP)

- Rukovodstvo DUI je donijelo odluku da podrži vladu sa SDSM-om. Sastav nove vlade će biti poznat do 6. ili 10. marta - rekao je Zaev.

Makedonski mediji su večeras s pažnjom pratili izjave Zaeva koje je dao u Sarajevu. 

Ispunjenjem albanskih zahtjeva pravi se veliki korak ka stvaranju tzv. "velike Albanije", smatraju pristalice bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji uprkos tijesnoj pobedi na nedavnim izborima (njegova stranka osvojila 51 mandat naspram 49 koliko je osvojila SDSM) nije uspio da formira vladu, baš zbog toga što nije želio da ispuni albanske zahtjeve.

Makedonija se već dvije godine nalazi u dubokoj političkoj krizi, a ovi izbori, koji su raspisani kao dio sporazuma četiri vodeće stranke uz posredstvo Evropske unije, trebalo je da ukažu na put izlaska iz krize.

- Najvažnija pitanja, kao i zakon o jezicima su usklađeni. Ostaje da sjednemo sa čelnicima drugih stranaka da se dogovoriti za odjela, osoblje u području vlasti i vjerujem da će za neki 10 - 15 dana Makedonija imati novu vladu - rekao je Zoran Zaev, predsjednik SDSM, čiju je izjavio prenijela makedonska televizija 21.  

Pogledajte prilog TV 21 i Zaevoj najavi formiranja Vlade Makedonije koju je dao u Sarajevu: 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.