REGION

Crna Gora: Ptica udarila u motor aviona, kasne letovi

Ilustracija

Avaz.ba

25.7.2017

Na letu Montenegro Airlinesa iz Tivta ka Moskvi, ptica je udarila u lijevi motor aviona tipa Embraer 195 registarske oznake 4O-AOB, saopćeno je iz nacionalne aviokompanije.

- Letačka posada Montenegro Airlinesa je postupila po procedurama koje su jasno definirane u ovakvim situacijama, prilikom čega je od kontrole leta zatraženo slijetanje na matični aerodrom Podgorica kako bi se uradila odgovarajuća kontrola - kazali su u MA.

Nakon slijetanja, licencirano tehničko osoblje je prekontroliralo avion i procijenilo štetu.

- Kako je odmah bilo jasno da će procedura sanacije oštećenja potrajati, svi putnici su smješteni u hotel i jutros, u ranim jutarnjim časovima prebačeni drugim avionom Montenegro Airlinesa na odredište - ističu u kompaniji.

Udar ptice je uobičajeni problem koji se često dešava u avijaciji, i nije nepoznanica u toj vrsti posla.

- Sinoćnje neplanirano povlačenje ovog aviona iz saobraćaja, odnosno preraspodjela saobraćaja za danas sa pet na četiri operativna aviona je prouzrokovala višesatna kašnjenja na linijama za Ljubljanu, Dusseldorf i Moskvu iz Podgorice i nazad, kao i za Beograd i Moskvu iz Tivta i nazad, zbog čega se izvinjavamo našim cijenjenim putnicima. Svi putnici su adekvatno zbrinuti, pri čemu nijedan let nije otkazan, osim što je dio putnika sa leta iz Podgorice za Dusseldorf otputovao danas sa našim kod šer partnerima, dok je dio putnika prebačen na sutrašnji let MA za Njemačku, što je također uobičajeno u avio-saobraćaju - kazali su u MA.

Dodaju da sektor održavanja Montenegro Airlinesa preduzima sve neophodne radnje kako bi se avion u najkraćem mogućem roku vratio u saobraćaj.

- Sutrašnji saobraćaj će u potpunosti biti realiziran sa četiri operativna aviona - poručuju u kompaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.