REGION

Erdoan sutra u zvaničnoj posjeti Srbiji, čuvat će ga 50 tjelohranitelja i 3.000 policajaca

Srna

9.10.2017

- Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) sutra počinje zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će mu domaćin biti predsjednik Aleksandar Vučić, a planirano je da posjeti i Novi Pazar.

Vučić će Erdoanu u Beogradu ispred Palate Srbija prirediti svečani doček u 11.00 sati, nakon čega će dva predsjednika razgovarati nasamo.  

U 13.00 sati održana konferencija za novinare Vučića i Erdoana, saopćeno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Planiran je i plenarni sastanak dvije delegacije i ceremonija potpisivanja više sporazuma između Srbije i Turske.  

Vučić i Erdoan će u 15.45 sati u hotelu "Hajat" učestvovati na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija-Turska, gdje će se obratiti učesnicima foruma i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Čuvat će ga 3.000 policajaca

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji, Erdoan će, u pratnji Vučića, u srijedu, 11. oktobra, posjetiti i Novi Pazar, gdje živi bošnjačko stanovništvo.  

Za 12.15 sati planiran je susret Vučića i Erdoana sa gradonačelnicima i predsjednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Nakon toga planirano je potpisivanje protokola između Grada Novog Pazara i Opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju. 

Nakon ceremonije potpisivanja, Vučić i Erdoan prošetat će glavnom ulicom Novog Pazara.

Beogradski mediji su ranije objavili da Erdoan stiže večeras u Beograd, dok sutra počinje zvanični dio posjete.

"Večernje novosti" su javile da će Erdoana čuvati 50 tjelohranitelja i 3.000 policajaca, te će da u velikoj delegaciji, koja stiže u nekoliko aviona, osim 185 privrednika, biti i osam turskih ministara. 

Prema pisanju medija, u fokusu posjete bit će ekonomska saradnja pri čemu je srbijanska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod "Turski tok".

Bit će potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Turske, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Proširenim Sporazum o slobodnoj trgovini Srbiji će biti omogućen bescarinski izvoz u Tursku suncokretovog ulja i sirovog suncokreta u određenim količinima, kao i goveđeg mesa. 

RTS javlja da će Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. godine biti proširen, tako da će suncokretovo ulje, umjesto u BiH, pa odatle u Tursku, od sada direktno ići iz Srbije.

Srbija će bescarinski moći da izvozi 35.000 tona ulja i 15.000 tona sirovog suncokreta.  

U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale oko 110 miliona eura, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji.  

Erdoan je posljednji put posjetio Srbiju 2010. godine u svojstvu premijera Turske. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.