REGION

{NAŠA TEMA} Praljak nije jedini: Ovu su haški zločinci koji su preminuli ili sebi oduzeli život, a bili su u ćelijama Tribunala

A. SOKOLOVIĆ

30.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak, koji je jučer u Hagu izvršio samoubistvo ispijajući otrov, nije prvi zatvorenik koji je preminuo ili sebi oduzeo život  u Tribunalu.

Do sada je, prema evidencijama, ukupno 17 zločinaca preminulo ili sebi oduzelo život u ćeliji Haškog tribunala, dok se, pored Praljka, bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, također, ubio da bi izbjegao presudu.

Popio otrov

Za razliku od zločinca Miloševića, Praljku je jučer izrečena presuda, nakon čega se on odlučio na potez da popije otrov.  

Bivši portparol Haškog tužilaštva Florens Hartman (Florence Hartmann) sinoć je u Beogradu ocijenila je da se zločinac Milošević ubio da bi izbjegao presudu.

Milošević je 11. marta 2006. godine pronađen mrtav u ćeliji Haškog tribunala, a Hartman je u to vrijeme bila portparol Tužilaštva, a i tadašnje glavne tužiteljice Karle del Ponte (Carla) od 2000. do 2006. godine.

Pored spomenute zločinačke "dvojke", u ćelijama Haškog tribunala objesila su se još dvojica osuđenika:

Slavko Dokmanović

Obješen u haškoj ćeliji 29. juna 1998. godine nađen je i bivši predsjednik općine Vukovar Slavko Dokmanović, koji je bio optužen za zločine nad civilima u Ovčari. On, također, nije dočekao presudu, a prvi je izvršio samoubistvo od svih zločinaca u Hagu.  

Milan Babić

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić izvršio je samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 5. marta 2006. godine. Prethodno je u januaru 2004. godine sklopio sporazum o priznanju krivice za zločine nad nesrpskim stanovništvom, SAO Krajine na 13 godina zatvora.

Slavko Dokmanović prvi se objesio u Hagu. Slavko Dokmanović prvi se objesio u Hagu

Za razliku od zločinačke "četvorke", ovi zločinci su umrli u Hagu, Portugalu ili u Srbiji. Evo njihovih imena i prezimena i koja ih je sudbina zadesila: 

Milan Kovačević

Milan Kovačević, koji je bio optužen za genocid nad muslimanima u Prijedoru, umro je 1998. godine od pucanja stomačne aorte. Također nije dočekao presudu.

Zdravko Tolimir

Jedan iz vrha Vojske RS Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara 2016. godine u pritvoru Haškog tribunala, koji ga je krajem 2012. osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici u ljeto 1995.

Mile Mrkšić

Mile Mrkšić, bivši komandant Vojske RS Krajine, preminuo je 16. avgusta u zatvoru u Portugalu, gdje je izdržavao kaznu za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Presudom Haškog tribunala bio je osuđen na 20 godina zatvora, a zvanično je umro od karcinoma. 

Goran Hadžić

Među haškim optuženicima koji su preminuli na privremenoj slobodi prije donošenja presude je nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić.

Hadžić je preminuo 12. jula 2016. godine u Kliničkom centru Vojvodine u 58. godini života od teške bolesti.

Đorđe Đukić

Nakon puštanja na privremenu slobodu, na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu od karcinoma 1996. preminuo je optuženik Đorđe Đukić.

Momir Tarlać

Sličnu sudbinu na VMA u Beogradu 2002. godine doživio je načelnik Generalštaba VRS-a Momir Tarlać.

Milan Gvero

I Milan Gvero, nekadašnji pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, koji je prošle srijede osuđen na doživotnu robiju, preminuo je na privremenoj haškoj slobodi 2013., poslije amputacije noge na beogradskoj VMA. 

Ljubiša Beara

Ljubiša Beara je preminuo prošle godine u zatvoru u Berlinu, gdje je izdržavao doživotnu kaznu zatvora prema presudi za Srebrenicu. 

Njemu je 2015. godine potvrđena kazna doživotnog zatvora za genocid nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici jula 1995. nakon što je Vojska RS ušla u ovu enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.