REGION

Afera "Dieselgate": Njemačka vlada naložila "Daimleru" opoziv 238.000 vozila

Index.hr

12.6.2018

Njemačka vlada naložila je proizvođaču automobila "Daimleru" da u Njemačkoj opozove 238.000 vozila nakon što je utvrđeno da su opremljena softverom koji lažira emisije štetnih plinova u dizelskim vozilima.

U cijeloj Evropi ukupno je 774.000 dizelskih vozila koja sadrže sporne uređaje, a "Daimler" je poručio da će ih sve opozvati.

U najvećoj su mjeri pogođeni modeli Mercedes C-klase, Vito i GLC, odnosno njihove dizelske verzije, saopćilo je ministarstvo.

"Daimler" je saopćio kako će ponovo ugraditi softver, no negirao je bilo kakve zloupotrebe.

Trenutni opoziv

Njemački ministar saobraćaja Andreas Šoier (Scheuer) izjavio je kako su ministarstvo i "Daimler" u ponedjeljak "intenzivno pregovarali mnogo sati".

Naposljetku, izvijestio je da je ministarstvo naložilo trenutni opoziv "Daimlerovih" modela u Njemačkoj, jer su sadržavali "ilegalne naprave za isključivanje". Naime, ministarstvo ima ovlasti za opoziv vozila samo na području Njemačke.

Iz "Daimlera" su kazali da će, uz maksimalnu brzinu i s kooperativnom transparentnošću s vlastima, ukloniti aplikacije u kontrolnom sistemu motora na koje vlada ima prigovor.

"Daimler" je odbio navesti gdje će preostala vozila biti opozvana. Također su poručili kako se zakonitost softvera još treba razjasniti.

Našli su rješenje

Ranije, čelnik "Daimlera" Diter Zeče (Dieter Zetsche) je rekao da je pronađeno tehničko rješenje za probleme sa softverom te da ne očekuje da će kompanija biti novčano kažnjena.

Ovo nije prvi put da se "Daimler" suočio s problemima zbog softvera za emisije štetnih plinova. Prošle je godine izvršio rekonstrukciju i naknadnu ugradnju u tri miliona Mercedesovih dizel-automobila proizvedenih od 2011. godine, no taj potez nije nazvao opozivom.

Afera s lažiranjem emisija štetnih plinova nadvila se nad njemačkom automobilskom industrijom u septembru 2015. godine, kada je "Volkswagen" (VW) priznao upotrebu softvera koji može prepoznati kada je dizelski automobil podvrgnut ispitivanju te privremeno smanjiti štetne emisije, a kako bi udovoljio zahtjevima američkih regulatora.

Afera "Dieselgate" je koštala VW, u vidu novčanih kazni i drugih troškova, oko 30 milijardi dolara.

U međuvremenu, utvrđeno je da i drugi proizvođači automobila imaju ugrađene slične uređaje. BMW je u februaru opozvao 12.000 dizel-automobila, a "Porsche" u maju 60.000. Nijedan nije priznao nezakonitosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.