PODGORICA

Albanija i Crna Gora bez otvorenih pitanja

Fena
03.07.2018 21:45

Na prvoj zajedničkoj sjednici dviju vlada Albanije i Crne Gore, održanoj u utorak u Skadru, dva premijera Edi Rama i Duško Marković ocijenili su da ove dvije susjedne države imaju tradicionalno dobre odnose, i da nikad nisu imale međusobne konflikte.

Oni su potpisali više sporazuma kojima bi, kako su kazali, unaprijedili odnose i gospodarske i druge potencijale za opće dobro građana Albanije i Crne Gore.

Crnogorski premijer je na konferenciji za novinare istaknuo da Crna Gora i Albanija dijele zajedničke euroatlantske vrijednosti u okviru NATO-a, ali i da pripadaju i krugu europskih vrijednosti.

Marković je rekao da Albanija dobro napreduje u tom procesu i poručio da Crna Gora, s obzirom na napredak koji ima, ostaje otvorena da sa svojim društvenim, političkim i institucionalnim potencijalima pomogne Albaniji u pregovaračkom procesu.

Albanski premijer Edi Rama je rekao da ovo samo početka zajedničkih napora da odnosi sa Crnom Gorom uđu u još napredniji stadij.

-Danas Crna Gora, članica NATO-a, predstavlja nepokolebljiv primjer funkcioniranja stabilnosti i sigurnosti u našoj regiji - kazao je Rama i dodao da su odnosi Crne Gore i Albanije dobrosusjedski, čiji su garant nacionalne manjine i sa jedne i sa druge strane.

Rama je najavio kako Albanija ulazi u novu fazu kada je riječ o putu integracija u EU, dobijanjem datuma za početak pregovora.

Kako je kazao, Albanija je očekivala automatsko otvaranje poglavlja, kroz model koji je korišten za Crnu Goru i Srbiju gdje im je dano šest mjeseci za pripremu.

-Ali nam je data mogućnost da se cijeli proces pripremi. Znači da ne gubimo ni jedan dan. I naredne sedmice počet ćemo s Komisijom pripremati analitički proces. Crna Gora ima iskustvo i resurse da nam pomogne u tom procesu - rekao je albanski premijer.

Rama je kazao kako je sa svojim kolegom Markovićem potpisao sporazum o otvaranju još dva zajednička granična prijelaza.

Oglasi

NA VRH