REGION Dijalog pod pokroviteljstvom EU

Teški razgovori Beograda i Prištine u Briselu, rješenje daleko od kompromisa

Fena
18.07.2018 18:11

Foto: Mogerini, Vučić i Tači

Razgovori s predstavicima Prištine u Briselu bili su "veoma složeni i teški", a dogovoreno je da se nastavi tražiti "zajednički nazivnik kompromisnog rješenja", kako bi se u odnosima Beograda i Prištine sačuvali mir i stabilnost, poručio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

 - Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) želi dobiti sve za Albance s Kosova, dok je službeni Beograd želio postići kompromisno rješenje u kojem nijedna strana ne bi bila ponižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni - rekao je Vučić beogradskim medijima nakon današnje runde dijaloga pod pokroviteljstvom EU i šefice eurodiplomacije Federike Mogerini (Federice Mogherini). 

Vučić je istaknuo kako je "veoma važno razgovarati i čuvati mir", te rješavati probleme "da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije".

Na pitanje jednog inozemnog novinara je li Beograd spreman prihvatiti neovisnost Kosova, Vučić je odgovorio protupitanjem: "a šta bi onda tu bio kompromis". 

- Jedino kompromisno rješenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvijek samo priznavanje neovisne države Kosovo. To ne funkcionira tako... Moramo sjesti zajedno i pokušati postići kompromis oko mnogo važnih pitanja -  citiraju beogradski elektronički mediji Vučićevu izjavu poslije sastanka s Mogerini u prištinskim izalsnstvom u Briselu. 

Vučić je ustvrdio kako sukob na Kosovu, "na različite načine, postoji bar 150 godina", ali to ne znači da bilo tko ima pravo prekinuti razgovore i prepustiti emocijama i strastima da rješavaju kosovsko pitanje. 

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je na konferenciji za medije u Briselu da se na sastanku s Mogerini razgovaralo o "konačnom sporazumu između dvju država i konkretnim koracima koje Kosovo mora poduzeti" ka tom cilju.  

Kako prenose beogradski mediji iz Brisela, Tači se požalio kako je današnji trojni sastanak s šeficom eurodiplomacije "bio kratak i jedan od najtežih u posljednjih šest godina", ali je "volja za eurointegracijama velika", te da "nastavak dijaloga nema alternativu".  

Sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisan je u travnja 2013. u Bruxellesu, a usuglašavanju tog dokumenta posredovala je tadašnja šefica eurodiplomacije Ketrin Ešton (Catherine Ashton). 

Posljednjih mjseci provođenje tog dokumenta u konstatnoj je krizi jer se obje strane uzajamno optužuju da ne poštuju odredbe iz Brisela usuglašene prije pet godina, a Zapad posljednjih mjeseci sve ofenzivnije inzistira da obje strane postignu pravno obvezujući dokument o normalizaciji odnosa.

NA VRH