REAKCIJE

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Petir tužila Vučića Briselu

Nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga

S. N.

30.8.2018

Zastupnica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Marijana Petir prijavila je Evropskoj komisiji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U pisanom upitu Briselu, ova poslanica najjače parlamentarne grupe u EP-u, Evropske narodne stranke (EPP), pitala je koje će mjere poduzeti Evropska komisija zbog izjave najvišeg političkog vrha Republike Srbije, date povodom obilježavanja godišnjice "Oluje", "koja ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima i pokazuje kako Srbija nije spremna za ulazak i prihvatanje vrijednosti EU".

- Hoće li Evropska komisija uzeti u obzir ovu izjavu Aleksandra Vučića prilikom procjene napretka Srbije na njenom evropskom putu - pitala je dodatno ona.

Pojasnila je i da je srbijanski predsjednik, povodom godišnjice operacije "Oluja" 5. avgusta 2018. godine, dao izjavu u kojoj je usporedio Republiku Hrvatsku s nacističkom Njemačkom.

- Ovo nije samo puka neistina već i govor mržnje usmjeren protiv Hrvatske. Izjava je izazvala zgražanje i međunarodne javnosti. Srbija na svom evropskom putu, posebno na području vladavine prava i zaštite prava nacionalnih manjina, nije ostvarila očekivani pomak, što je vidljivo konstantnim zatiranjem prava Hrvata u Srbiji. 

Državni vrh Srbije nije reagirao niti osudio izjave osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja kojima ovaj kontinuirano poziva na počinjenje krivičnih djela protiv čovječnosti. Naprotiv, on je i dalje zastupnik u Skupštini Srbije. 

Nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga što je sve posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Srbija nije promijenila sporne članove Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije kojima je sebi uzela ovlasti Haškog suda - upozorila je Petir.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.