GRANICE

Evropski parlament prvi put o ''korekciji granica''

Poslanici usvajanjem izvještaja o Srbiji pozvali su srpske vlasti da pojačaju reformske napore

Arhiv

Avaz.ba

9.10.2018

Evropski parlament (EP) pohvalio je u svom izvještaju kontinuiranu angažiranost Srbije na putu integracije u EU i pozvao na aktivnu promociju te strateške odluke u srbijanskoj javnosti, navedeno je u saopćenju EP-a.

Izvještaj je EP usvojio sa 49 glasova za, tri protiv i šest suzdržanih, a poslanici Evropskog parlamenta posebno su istakli napore Srbije u cilju „normalizacije odnosa sa susjednim Kosovom”.

Srbija je pohvaljena i zato što podržava dijalog u kojem posreduje EU te zato što je podržala okvir za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji. 

- Uzimajući u obzir nedavnu raspravu o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, poslanici EP-a ističu da etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu i da će se kao prihvatljiv razmotriti samo svaki budući sporazum koji je međusobno dogovoren između Srbije i Kosova i koji uzima u obzir ukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo - navode u Evropskom parlamentu.

Poslanici Evropskog parlamenta usvajanjem izvještaja o Srbiji pozvali su srpske vlasti da pojačaju reformske napore na vladavini zakona, intenziviraju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i nastave da reformiraju državnu javnu administraciju da bi ona postala politički neutralnija.

U saopćenju EP-a posebno se naglašava zahtjev za većom usaglašenošću vanjske i sigurnosne politike Srbije s EU, uključujući i politiku prema Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.