REGION

"Groblje migova" u "Staljinovom gradu" u Albaniji postat će NATO baza

Baza je prvi otisak NATO-a na zapadnom Balkanu, jer će Kučovu pretvoriti u prvu bazu Alijanse u regionu

NATO će potrošiti više od 50 miliona eura za prvi stadijum radova

Vijesti.me

13.10.2018

Odavno groblje nekada moćnih zrakoplovnih snaga, albanska baza u mjestu Kučova, postat će baza NATO-a, na oduševljenje bivših avijatičara koji jedva čekaju da ponovo čuju brujanje motora.

Albanija je 2005. penzionisala 224 sovjetska i kineska „miga“ i od 2009. Italija i Grčka nadziru njen zračni prostor.

To je dovelo do ekonomskog opadanja u Kučovi i oko nje, koju su tokom komunističke vladavine zvali Staljinov grad.

- Baza je prvi otisak NATO-a na zapadnom Balkanu, jer će Kučovu pretvoriti u prvu bazu Alijanse u regionu - izjavila je za ministrica odbrane Olta Džačka.

NATO će potrošiti više od 50 miliona eura za prvi stadij radova na pretvaranju Kučove u bazu podrške za zalihe, logistiku, obuku i vježbe, rekla je Džačka.

Albanija smatra da je takvu transformaciju zaradila time što je pomogla u održavanju stabilnosti na Balkanu i doprinosom mirovnim misijama NATO-a širom svijeta.

- Region kao cjelina je ušao u nepovratni proces euroatlantskih integracija - dodala je Džačka.

Civili vide projekt baze kao ekonomski podstrek za oblast pogođenu emigracijom i nezaposlenošću. Posljednja generacija obučenih pilota, koji su sada u ranim pedesetim godinama, želi ponovo čuti tutnjavu motora, dok mlađi ljudi razmišljaju da odu zbog niskih plaća. 

Na pisti, koju su osmislili sovjetski planeri, čuvajući dinamit ispod nje da bi je digli uzrak ako padne u ruke neprijatelja, a izgradili politički zatvorenici 1950-ih, čitave godine vladaju povoljni vremenski uvjeti.

- Baza NATO-a će poboljšati odbrambene kapacitete države, a strani investitori će imati više povjerenja u Albaniju, To će, također, biti dobro za zaposlenost u toj oblasti - rekao je 68-godišnji komandant zrakoplovnih snaga u penziji Klement Alikaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.