REGION

Počelo 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja

Javnost će, kako zaključuju, redovno biti informirana o statusu istraživanja i aktivnostima koje se provode

Istraživanje na blokovima vrši norveška kompanija "Shearwater". Antenam.net

Antenam.net

19.11.2018

3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je jutros u četiri sata i trajat će, ako sve bude po planu i vremenski uvjeti to dozvole, 34 dana rada, saopćeno je iz Uprave za ugljovodonike.

- Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši norveška kompanija "Shearwater" za potrebe koncesionara "ENI/Novatek" na ovim blokovima. Planirano istraživanje vrši brod "Polar Empress", koji je uplovio u crnogorske vode 14. novembra 2018. Ovaj brod za prikupljanje podataka prate tri broda za podršku "Ocean Mermaid", "7 Waves" i crnogorski brod "Trio Mare". "Polar Empress" je isplovio sa sidrišta luke Bar 16. novembra u popodnevnim satima.

U periodu od 17. do 18. novembra brod "Polar Empress" je vršio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka. Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 8 strimera dužine po 7 kilometara i prateće opreme na dubinu od 15 metara, neophodne da bi se dobio reflektirani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D seizmičkog snimanja - navedeno je u saopćenju.

Istraživanje se, kako je navedeno, obavlja u skladu s Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika s koncesionarima "Eni/Novatek", koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru.

- Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se provode u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni utjecaja na životnu sredinu ovih aktivnosti. Monitoring nultog stanja parametara životne sredine (stanje i kretanje morskih sisara i reptila i ribljeg fonda), uključujući i batimetrijska snimanja, obavljen je prije početka istražnih aktivnosti. Ova ista ispitivanja bit će provedena i naredne godine u isto vrijeme da bi se rezultati mogli uporediti. Osim toga, na brodu se nalaze specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača. Oni posjeduju najsavremeniju opremu za posmatranje, koja uključuje i opremu za pasivni akustički monitoring - navedeno je iz Uprave.

Javnost će, kako zaključuju, redovno biti informirana o statusu istraživanja i aktivnostima koje se provode na blokovima 4, 5, 9 i 10 crnogorskog podmorja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.