REGION

Zoran Zaev zvao Čedu Jovanovića da mu bude savjetnik

Dio koalicije trebalo bi da bude iz Skoplja, dio iz Sarajeva, dio iz Beograda, a svakako bi i Crnogorci bili uključeni

Blic.rs

23.11.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev ponudio je lideru Liberalno demokratske partije Čedomiru Jovanoviću da bude savjetnik u makedonskoj vladi za regionalne odnose i evropske integracije, saznaje "Blic".

Višegodišnji dobri odnosi Jovanovića i Zaeva intenzivirani su, kako saznaje "Blic", tokom referendumske kampanje u Makedoniji. Nakon neuspjeha, Jovanović je izjavio da Srbija ne treba tendenciozno da komentira rezultate referenduma u Makedoniji, već da joj pomogne ako smije.

- Jovanović nije konačno odgovorio na ponudu. Rekao je Zaevu "ako to što hoćeš ti, hoće i Vučić, spreman sam, jer neće niko drugi riješiti naše probleme" - navodi dobro obaviješteni izvor "Blica".

On je čak ponudio i stvaranje regionalne koalicije za mir, a Zaevu je objasnio i kako je to zamislio.

- Dio koalicije trebalo bi da bude iz Skoplja, dio iz Sarajeva, dio iz Beograda, a svakako bi i Crnogorci bili uključeni. Ta koalicija gurala bi evropsku priču i dogovor Beograda s kosovskim Albancima. Našao bi se neki model saradnje, a onda bi se uputio prijedlog Evropi da se proces evropskih integracija ubrza, da se ne čeka 30 godina, jer ko zna gdje će tada biti zemlje regiona - objašnjava sagovornik "Blica".

Jovanović je održavao dobre odnose i sa građanskom opcijom u BiH, a podržao je odluku Željka Komšića da se kandidira na izborima za člana Predsjedništva BiH. Preuzeo je prilično aktivnu ulogu i u kampanji, a u Sarajevu je zajedno sa Komšićem predvodio šetnju mira.

- Jovanović i Komšić su u junu ove godine ostvarili kontakt, a tokom ljeta dolazi i do njihovog susreta na Braču - otkriva sagovornik "Blica" upoznat sa detaljima susreta. 

Oni su razgovarali, Jovanović je obećao da će mu pružiti podršku i prenijeti iskustvo. 

- Jovanović je podržao Komšića jer je uvjeren da BiH treba braniti od nacionalizma, a to se ne može bolje učiniti nego kroz homogenizaciju građanske scene - kaže sagovornik "Blica".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.