INCIDENTI Premijer Kosova najavio

Haradinaj: Za sada bez novih mjera za Srbiju

Fena
11.12.2018 19:18

Haradinaj: Nije precizirao o kakvim mjerama se radi

Foto: Agencije

Vlada Kosova danas nije donijela odluku o uvođenju novih mjera za Srbiju iako je premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) najavio prije nekoliko dana da će protiv Srbije, osim od 100 posto na uvoz srbijanske robe, poduzeti i druge teže mjere. 

Haradinaj je novinarima danas nakon sjednice kosovske vlade rekao da spisak mjera postoji, ali nije precizirao o čemu se tačno radi.

- Akcije Srbije su bile agresivne, opasne ne samo za naše funkcioniranje kao države nego i za našu stabilnost, zbog toga smo uveli takse od 100 posto. Mi imamo identificirane nove moguće mjere, ali nismo, ja bih rekao, u toj trci ko šta više radi. Zainteresirani smo da to malo smirujemo, a i spremni smo da riješimo sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije, a vjerujem da se i pitanje taksi može riješiti uz priznanje Kosova od  Srbije - rekao je Haradinaj nakon sjednice vlade.

Kosovo je, naime, 6. novembra poslije glasanja u Interpolu uvelo carine od deset posto za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a 21. novembra Vlada Kosova povećala je carine na 100 posto.

I uz pritiske i pozive da se taksa ukine, Haradinaj je izjavio da će ona biti ukinuta tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Kosovski premijer je na konferenciji za medije rekao i da na sjeveru funkcionira država Kosovo, kao i da vjeruje da su Srbi na sjeveru Kosova žrtva Beograda, prenosi rtk2.

NA VRH