REAKCIJE

Tenzije između Srbije i Kosova nikad veće, Vučić se sprema da obilazi jedinice

Prema posljednjim informacijama od ukupno tri zakona, do sada su usvojena dva zakona o transformaciji Sigurnosnih u Oružane snage

Kretanje KFORA-a na sjeveru ne uliva povjerenje. Arhiv

Avaz.ba

14.12.2018

Tenzije između Srbije i Kosova čini se da nikad nisu bile veće. Postavlja se pitanje testira li se nacionalistička reakcija. Sve to unijelo je nervozu među Srbe, pa se očekuju novi potezi i reakcije.  

Prištinske vlasti ne odustaju i danas su uprkos protivljenju NATO-a, formirali vojsku Kosova. Ovaj potez Albanaca, poslije uvođenja taksi na srpsku robu, nastavak je zastrašivanja Srba, koji priznaju da su zabrinuti za svoju budućnost na Kosovu. 

Slađan Ivanović iz Leposavića kaže za "Kurir" da su prestrašeni zbog poteza Prištine, ali i KFOR-a, čija je akcija samo podigla tenzije među ljudima.

- Ima straha, ima napetosti kod ljudi, nije nam svejedno. Živimo ovako već 20 godina i svaki ovakav potez je novi udar na nas. Nama nema drugog nego da gledamo ka Srbiji - priča Ivanović.

Njegovi sugrađani Dejan i Milan Medić upozoravaju da vježba KFORA-a nije bezrazložna, kako oni to pokušavaju da predstave. 

- Oni su uvijek bili i biće na strani Albanaca. Ne znamo šta su vježbali, vjerovatno da blokiraju granicu. Ovo formiranje vojske donosi novu nervozu, novu napetost među Srbe - smatraju oni. Tvrde da je Srbima dosta da svijet samo riječima upozorava Albance, a u praksi ih puštaju da rade šta hoće.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova  naveo je da to što rade prištinske institucije unosi nemir, a da kretanje KFORA-a na sjeveru ne uliva povjerenje.

Prema posljednjim informacijama od ukupno tri zakona, do sada su usvojena dva zakona o transformaciji Sigurnosnih u Oružane snage Kosova. Poslanici su uz aplauz usvojili zakone, no stanje je izuzetno napeto u Mitrovici i Prištini, prenosi blic.rs.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga brine situacija na Kosovu i sve „što nam spremaju“, ali da Srbija mora da radi na očuvanju mira, zbog svoje djece i njihove budućnosti.

- Vidim problem u tome što nam Albanci i dio međunarodne zajednice nameću na KiM, s tim liježem, sa tim se budim...Znam koliko smo se borili za mir i stabilnost - rekao je Vučić, za "Kurir". Dodao je da ne može da razumije kako neko u međunarodnoj zajednici može da podržava formiranje vojske.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u naredna 72 sati obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbjednosti (KZB), javila je Radio-televizija Srbije.

Politička retorika podsjeća na 90-te, koji će potez povući Srbija, ostaje da pratimo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.