NJUJORK

Vučić na kraju sjednice Vijeća sigurnosti: Nisam optimista, moja zabrinutost je još veća danas nego jučer

Na sjednici je prvi govorio potpredsjednik za mirovne operacije Pjer Lakroa, a poslije se obratio Aleksandar Vučić

Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Predsjedništvo Srbije

Avaz.ba

17.12.2018

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je počela večeras. 

Na sjednici je prvi govorio potpredsjednik za mirovne operacije Pjer Lakroa, a poslije se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Zahvalan sam što ste sazvali ovu sjednicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gdje se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posljedice, ne samo za Srbiju nego za cijeli region - rekao je Vučić.

- Želio bih da kažem da je Srbija preduzela veliki napor da sačuva mir i stabilnost. Uradili smo mnogo uprkos provokacijama Prištine, i ne prihvatamo frazu da se pozivaju "obje strane" da smire tenzije. Potpisali smo prvi ugovor sa Prištinom u aprilu 2013. i bilo je vrlo teško za našu javnost da to prihvati, i dali smo brojne ustupke. Pruština je imala da formira Zajednicu srpskih općina - rekao je između ostalog Vučić.  

Zahtjev za održavanje hitne sjednice zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u oružane snage, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra proslijedio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN.

Cilj sjednice je da se u Ujedinjenim nacijama ukaže da Priština vuče poteze suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i međunarodnom pravu.

Predsjedništvo Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne postoji niti jedan dokument na osnovu kojeg se može opravdati uspostavljanje vojske Kosova i naglasio, na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, da mu se čini da neki krive Srbiju, jer neko mora da opravda svoju pogrešnu politiku. 

- Bilo je jasno da niko nije mogao da ukaže na bilo koji paragraf, član ili sporazum na osnovu kojeg Priština ima pravo da formira vojku, rekao je Vučić nakon diskusije ambasadora zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, poslije njegovog i obraćanja Hašima Tačija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.