ODLUKE

Rama protjerao iranskog ambasadora iz Albanije

Džon Bolton, savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu sigurnost pohvalio je ovaj gest premijera Albanije

Rama: Naredio je da se ambasador Islamske Republike Iran u Tirani protjera. Arhiv

S. N.

19.12.2018

Premijer Albanije Edi Rama naredio je da se ambasador Islamske Republike Iran u Tirani i još jedan funkcioner te diplomatske misije protjeraju.

Kako je objavljeno, Ali Amuel okrivljen je da je svoju diplomatsku poziciju zloupotrijebio baveći se špijunažom i podrškom teroristima. Ista se optužba stavlja na teret njegovom bliskom saradniku.

Obojici je naloženo da odmah napuste Albaniju.

Džon Bolton (John), savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu sigurnost pohvalio je ovaj gest premijera Albanije.

- Ovaj gest pokazuje iranskim liderima da njihova podrška terorizmu neće biti tolerirana. Mi stojimo uz premijera Ramu i albanski narod dok se oni suprotstavljaju iranskom neodgovornom ponašanju u Evropi i širom planete - napisao je Bolton na Twitteru.

Ubrzo se oglasio i šef američke diplomatije Majkl Pompeo (Michael).

On je u objavi na Twitteru također podržao odluku Rame i dodao: "Evropske države samo tokom ove godine osujetile su tri iranske zavjere. Svijet mora biti jedinstven u sankcioniranju iranskog režima sve dok on ne promijeni svoje destruktivno ponašanje."  

Francuska, Holandija i Austrija protjerale su više od 10 iranskih diplomata u drugoj polovini ove godine optužujući ih za špijunažu i podršku terorizmu. Jedan broj iranskih diplomata čak je bio i uhapšen u evropskim državama također tokom ove godine.  




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.