KOSOVO

Tenzije u Prištini zbog nove džamije

Neki vodeći muslimanski vjerski lideri na Kosovu kažu da desetine džamija koje su uništene još nisu obnovljene

Planirani dizajn džamije u Prištini. Printscreen

The Guardian

4.1.2019

Prištini je potrebna nova džamija, ali pokušaj Turske da se investicijama dodvori balkanskoj državi izaziva nelagodu, piše eminentni "The Guardian".

Prošlo je šest godina otkako su islamski lideri i vladini zvaničnici položili kamen temeljac nove centralne džamije u Prištini - kamenu ploču koja je sada skrivena ispod korova na parkingu.

Na ploči su ispisane prijetnje smrću glavnom kosovskom muftiji i poruka „Bez turskih džamija, ili će biti krvi”.

Došlo je do kontroverzi u vezi s dizajnom, odbacivanja planova koje su nacrtali uvaženi arhitekti, uključujući Zahu Hadid.

Međutim, sada izgleda da će dio grada Dardanija konačno dobiti svoju novu džamiju, koja je poklon Turske Kosovu, a gradnja bi trebala početi na proljeće.

Neki vodeći muslimanski vjerski lideri na Kosovu kažu da desetine džamija koje su uništene još nisu obnovljene, navodi "The Guardian". 

Džamija je poklon Turske ovoj balkanskoj državi od 1,8 miliona ljudi, koja je ove godine proslavila svoju desetu godišnjicu nezavisnosti. Dvadeset godina nakon rata sa Srbijom, koja je ubila hiljade i raselila stotine hiljada ljudi, Srbija i dalje Kosovo smatra svojim teritorijem. Neki od vodećih muslimanskih vjerskih vođa u zemlji ističu da je na Kosovu 95 posto muslimana i da ima još desetak džamija koje su uništene u ratu, a još nisu obnovljene.

- U Evropi nemaju jedno selo bez crkve, a ovdje na Kosovu ima najmanje 50 sela bez džamije - kaže glavni muftija Naim Ternava. Tokom muslimanskih praznika dešava se da ne mogu svi vjernici stati u Carsku džamiju izgrađenu 1461. godine. Ternava je zatečen užarenom raspravom oko nove džamije, jer smatra da je to praktična potreba, „za obožavanje Boga, i ništa drugo”.

"The Guardian" ističe da se Kosovo još bori za svoje mjesto u nemirnom dijelu Evrope usljed loših ekonomskih izgleda. Ovoj mladoj državi je potrebno što više prijatelja, a Turska, koja čvrsto zagovara njeno međunarodno priznanje i eventualno članstvo u NATO i EU, jedan je od udvarača.

U članku se podsjeća da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) 2013. godine, prilikom posjete Kosovu, poručio: „Turska je Kosovo, Kosovo je Turska”.

Te riječi odzvanjaju u Turskoj, čija se nametljiva vanjska politika karakterizira kao „neootomanizam”, dodaje "The Guardian". 

Kada je nekadašnji gradonačelnik Prištine Isa Mustafa položio kamen temeljac za novu džamiju, lokalna samouprava je već bila donirala zemljište. Mustafa je postao premijer Kosova i na toj funkciji je bio do prošle godine, ali džamija nije izgrađena. Islamska zajednica u gradu tvrdi da je trebalo puno vremena da se izabere pobjednički dizajn i da se osigura da će se uklopiti u ambijent. Vlasti u Prištini odugovlačile su sa odobravanjem džamije, i ove godine su konačno dale zeleno svjetlo.

Pojedini kosovski muslimani su ogorčeni te su protestirali zbog nedostatka prostora gdje bi mogli klanjati. Oni smatraju da se radi o dvostrukim aršinima, s obzirom na to da je velika katolička katedrala izgrađena bez problema 2007., iako kršćani čine samo tri posto stanovništva Kosova.

U Prištini postoji osjećaj da je Turska iskoristila nezainteresiranost Zapada da bi proširila utjecaj na oblast koju Ankara tretira kao dio svog dvorišta, navodi "The Guardian".

Vanjski akteri ovdje imaju interes da sukob na Kosovu učine vjerskim, a ne političkim - kaže Džabir Hamiti, profesor islamskih studija sa Univerziteta u Prištini. 

Istakao je i da se ljudi pitaju "zašto zapadni investitori ne dolaze ovamo? Je li to zato što smo muslimani? Smisao je da jedina otvorena vrata za nas vode u Tursku - a neki žele proći kroz nju”.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.