REGION

Crna Gora: Građanski protest u Baru, brojni zahtjevi nadležnima

Učesnici koristili pištaljke, nosili transparente s natpisima "Bar pamti", "Dvaput se ne šalju bageri na čemprese"...

Protesti u Baru. Printscreen

Antenam.net

27.1.2019

Danas je u Baru održan najmasovniji protest građana u posljednje dvije decenije. Kako prenose mediji, u mirnoj šetnji ulicama grada bilo je više od 1.000 ljudi. 

S protesta su poručili nadležnima da raspišu referendum na kome bi se Barani izjasnili o izgradnji vrtića u dvorištu Gimnazije i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

Građani su s protesta uputili tri zahtjeva: traže zaustavljanje izgradnje vrtića na parceli u dvorištu Gimnazije dok je u toku spor pred Upravnim sudom. Drugi zahtjev je rekonstrukcija i vraćanje u prijašnje stanje tog prostora u kome je posječeno oko 90 stoljetnih čempresa i porušen amfiteatar. Treći zahtjev učesnika protesta je da krivci odgovaraju.

- Neka budu hrabri, neka raspišu općinski ili mjesni referendum. Ne bježimo od snage, stojimo u dvorištu naše i buduće mladosti - kazao je profesor Neđeljko Đurović.

Okupljenim građanima obratila se Nikoleta Pavićević, jedan od pokretača Građanske inicijative.

- Vratili ste mi vjeru da će ovdje biti bolje. Nadu da imamo s kim da se borimo za bolje sutra. Naši zahtjevi su zasnovani na ljubavi prema gradu i našim sugrađanima. Tri zahtjeva upućujemo odgovornima za ekonomski zločin - kazala je Pavićević, koja je navela zahtjeve: momentalno zaustavljanje izgradnje vrtića, vraćanje gimnazijskog dvorišta u prijašnje stanje i treći zahtjev je da krivci odgovaraju.

Protesti u Baru. Printscreen

U ime gimnazijalaca okupljenim građanima se obratila maturantica Marija Leković.

- Vrijedi li se boriti za prave stvari i nadati se da će zdrav razum, znanje i na kraju ljudskost ipak pobijediti, ili će sve nade biti posječene kao 90 i nešto čempresa? Naša borba ovdje nije stala. Rijetko ko ima šansi protiv snage mladosti - kazala je učenica Gimnazije “Niko Rolović”.

Nakon protesta ispred Gimnazije uslijedila je protestna šetnja do zgrade Općine, gdje se okupljenima obratio Blažo Marinović, koji je pozvao da se iduće nedjelje građani okupe u još većem broju.

Ispred Općine građani su skandirali "Ostavke, ostavke!" i "Dušane, odlazi", obraćajući se tako predsjedniku Dušanu Raičeviću.

Učesnici protesta koristili su pištaljke, nosili transparente s natpisima "Bar pamti", "Dvaput se ne šalju bageri na čemprese", "Držati uspravno" "I vrtić i čempresi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.