ŠPEKULACIJE

Dogovorena razmjena teritorija Kosova i Srbije

Plan razmjene teritorija Kosova i Srbije. Tetova 1

S. N.

7.2.2019

Predstavnici Kosova i Srbije neformalno su dogovorili razmjenu teritorija, tvrdi nekoliko kosovskih i srbijanskih medija.

Objavljena je i karta s oznakama koji dijelovi jedne odnosno druge države se razmjenjuju.

Srbija bi trebala dobiti gotovo 20 posto teritorija Kosova, direktno ili indirektno, dok bi Kosovo dobilo nešto malo više od pet posto teritorija Srbije.

Plan predviđa da Kosovu pripadne veći dio općine Preševo, šesto do osam sela u općini Medveđa te da Bujanovac dobije specijalni status.

Srbija, zauzvrat, dobiva Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Svi objekti i imovina Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nezavisni su i eksteritorijalni u odnosu na pravni sistem Kosova.

Bujanovac u Srbiji te Mitrovica na Kosovu dobivaju status distrikta. Strateški objekti, brana Gazivode, odakle se Kosovo napaja pitkom vodom, te rudnik Trepča bit će privatizirani i dati na koncesiju. Gazivode ide u ruke britanske firme na 99 godina, dok će na isti period koncesiju za korištenje potencija rudnika Trepča imati američka, ruska, francuska i kineska kompanija.

Srbija potpisuje sporazum o prijateljstvu s Kosovom, priznaje ga kao nezavisnu državu, otvara mu vrata za ulazak u Ujedinjene narode i druge međunarodne institucije, obustavlja sve aktivnosti na daljnjem međunarodnom priznanju Kosova.

Obje države odriču se potraživanja po osnovu ratne štete.

NATO dobiva mandat na Kosovu za naredne 33 godine.

Sjedinjene Američke Države dobivaju na daljnje korištenje područje njihove vojne baze Bondstil na Kosovu.

Plan je da se dogovoreni sporazum, u kojem su i razmjene teritorija i nove granice, potpiše u Vašingtonu 12. juna 2019. godine, navode mediji.

Objava plana u nekoliko srbijanskih tabloida izazvala je žestoke reakcije u tamošnjoj javnosti. Predvodi ih Srpska pravoslavna crkva, koja se kategorički protivi bilo kakvom dogovoru koji bi vodio zvaničnom priznanju nezavisnosti Kosova.

U Prištini, pak, reakcije su, također, burne. Posebno se upozorava da Kosovo gubi petinu teritorija, a da zauzvrat dobiva "mrvice".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.