SRBIJA

Lažnim nalazima odlagali robiju: Uhapšeni ugledna advokatica, kardiolog i policajac, evo zbog kakvih su mućki dolijali

Akcija je izvedena u saradnji MUP-a Srbije, odjeljenja za borbu protiv korupcije, s posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva

Advokatica Bosiljka Đukić privedena pa puštena. Agencije

Avaz.ba

24.3.2019

Bosiljka Đukić (58), poznata beogradska advokatica, i Nenad P. (41), ljekar Kliničkog bolničkog centra "Zvezdara" u Beogradu, privedeni su zbog sumnje da su "muljali" s ljekarskom dokumentacijom da bi odložili odlazak na robiju Željka V. (42), saznaje „Alo!“.

Policija je uhapsila i Aleksandra Ž. (40), službenika Policijske uprave Beograd, dok se istraga vodi i protiv osuđenika Željka V.

- Bosiljka Đukić se sumnjiči da je podstrekivala kardiologa Nenada P. da njenom klijentu Željku V., koji je osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom, izda lažnu ljekarsku dokumentaciju o liječenju i hospitalizaciji, iako on uopće nije liječen u KBC "Zvezdara". Na osnovu tih nalaza, Željko V. je uspio u dva navrata odložiti odlazak u zatvor - navodi izvor "Alo!" iz istrage.

U svemu tome posredovao je Aleksandar Ž. tako što je, na osnovu usmenih naloga Bosiljke i osuđenog Željka V., pozivao ljekara Nenada P. i ugovarao sačinjavanje lažne dokumentacije. 

- Bosiljka se sumnjiči da je izvršila krivično djelo trgovina utjecajem u podstrekivanju, a kardiolog Nenad P. za zloupotrebu službenog položaja. Policajac Aleksandar Ž. se tereti da je izvršio krivično djelo trgovina utjecajem, dok je istragom za isto djelo obuhvaćen i Željko V., koji je početkom ove godine ipak otišao na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne - navodi izvor iz istrage.

Osumnjičeni su sprovedeni na saslušanje u nadležno tužilaštvo, a, kako ''Alo!'' saznaje, Bosiljka Đukić je puštena da se brani sa slobode jer za nju nije bio predložen pritvor.

Ekipa "Alo!" pokušala je u subotu dobiti komentar od Bosiljke Đukić, ali se ona nije javljala na brojeve poznate redakciji. Podsjećamo, Bosiljka Đukić se proslavila braneći, između ostalih, Damira Dokića, oca teniserke Jelene Dokić. 

Branila je i Darka Lilića, sina bivšeg predsjednika SRJ Zorana Lilića, kojeg je oslobodila optužbe da je prijetnjama smrću pokušao da dužnike svoje majke prinudi da vrate dug od gotovo 100.000 eura. Bila je i pravna zastupnica Dragana Miladinovića Gageca na suđenju članovima ''zemunskog klana'', optuženima za 17 ubistava i nekoliko otmica. Prije šest godina zastupala je i srpskog šampiona u ultimat fajtu Dušana Panajotovića, koji je privođen zbog sumnje da je učestvovao u jednoj otmici.

Ljekaru i policajcu je određen pritvor do 30 dana da ne bi mogli utjecati na svjedoke.

- Osumnjičenom N. P. se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, a A. Ž. da je počinio krivično djelo trgovina utjecajem u produženom trajanju - saopćeno je iz Višeg suda u Beogradu.

Akcija je izvedena u saradnji MUP-a Srbije, odjeljenja za borbu protiv korupcije (UKP), s posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.