KRIMINAL

Srbija izručuje najtraženijeg kralja kokaina Hrvatskoj

Prethodno dao saglasnost pravosudnim organima u Beogradu da bude izručen matičnoj zemlji

Europol

Avaz.ba

12.4.2019

Viši sud u Subotici zaključio je danas da su ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Hrvatskoj njenog državljanina Darjana Ješovnika, koji je prošlog vikenda uhapšen na srpsko-mađarskoj granici, prenosi Telegraf. 

Ješovnik je prethodno dao saglasnost pravosudnim organima Srbije da bude izručen matičnoj zemlji koja ga traži zbog trgovine drogom, čime se praktično odrekao i prava na žalbu povodom odluke o izručenju.

Portparol Višeg suda u Subotici Rajko Maravić rekao je medijima da je sud donio rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ješovnika, koje je proslijeđeno strankama.

Odluka suda će biti proslijeđena Ministarstvu pravde Srbije čim sud dobije potvrdu da su stranke primile rješenje. Minstar pravde treba donijeti konačnu odluku o izručenju.

Ješovniku je nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor.

MUP Hrvatske saopćio je u utorak da je Ješovnik bio u bijegu od 2011. godine i da je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice i Evropskog naloga za hapšenje zbog sumnje da je dio kriminalne grupe čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina u Hrvatsku, Sloveniju, Španiju i Holandiju.

Ovaj bjegunac uhapšen je u zajedničkoj akciji timova za potrage FAST jedinica Republike Hrvatske, a u saradnji sa FAST jedinicom Republike Srbije.

Svi članovi te grupe uhapšeni su u ranijim akcijama policija na području Španije, Hrvatske i Srbije, međutim Darjan Ješovnik je uspijevao pobjeći.

Nakon raspisivanja potjernice, pobjegao je iz mjesta prebivališta u Ljubljani i vješto se sakrivao na području više država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.