BERLIN Uoči sastanka

Plenković: Hrvatskoj je važno da je Njemačka i Francuska smatraju partnerom

Od današnjeg susreta očekuje pozitivne impulse za regiju jugoistočne Evrope

Fena
29.04.2019 18:40

Andrej Plenković

Foto: Arhiv

Hrvatskoj je važno da je Njemačka i Francuska percipiraju kao važnog aktera u rješavanju neriješenih problema i kao zemlju koja će svoje predsjedanje Evropskom unijom iskoristiti da tema odnosa prema zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković uoči susreta predstavnika zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije u Berlinu.

- Za nas je posebno važno da i Njemačka i Francuska percipiraju Hrvatsku kao važnog aktera u rješavanju neriješenih problema i kao zemlju koja će svoje predsjedavanje Vijećem Evropske unije iduće godine iskoristiti da tema odnosa prema zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu - rekao je hrvatski premijer novinarima.

Izjavio je kako od današnjeg susreta očekuje pozitivne impulse za regiju jugoistočne Evrope u pogledu približavanja Evropskoj uniji i kako Hrvatska u tom procesu igra važnu ulogu.

Prema njegovim riječima, taj susret trebao bi poslati nekoliko važnih signala kada je u pitanju odnos EU prema zapadnom Balkanu.

- Na današnjem sastanku bit će riječi o tri tačke: prva je da se još jednom istakne evropska perspektiva zemalja u regiji, druga je da se pokuša potaknuti Srbija i Kosovo na normalizaciju odnosa i treća da se vidi kako rješavati problem u regiji i kako pomoći i dinamizirati put ovih zemalja prema Evropskoj uniji - rekao je Plenković.

Ocijenio je da je dobro da se sastanak događa sada uoči procjene napretka pojedinih zemalja koji će krajem mjeseca objaviti Evropska komisija.

Kazao je i kako trenutno vlada pozitivna atmosfera u pogledu dogovora Grčke i Sjeverne Makedonije oko imena i da se ta atmosfera želi iskoristiti za pronalazak rješenja i za problem odnosa Srbije i Kosova.

Hrvatski premijer današnji sastanak u Berlinu vidi kao jedan od elemenata približavanja zemalja regije jugoistočne Evrope Evropskoj uniji.

-Jedan format je onaj kojim će Hrvatska predsjedavati sljedeće godine sa svim članicama Evropske unije, a drugi je onaj u sklopu Berlinskog procesa s nekoliko zemalja, a ovoj grupi se nedavno pridružila i Poljska - rekao je Plenković.

On je ponovio da će u sklopu pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU posjetiti i sve susjedne zemlje pa i Srbiju.

Plenković je u Berlinu potvrdio da će njemačka kancelarka 18. maja posjetiti Hrvatsku i kazao je kako on to doživljava kao snažnu poruku i potvrdu jakog položaja koji HDZ uživa unutar Evropske pučke stranke.

 

Komentari

NA VRH