NEW YORK TIMES Članak posvećen samitu o zapadnom Balkanu

Merkel i Makron, ako nešto žele, moraju prvo pomiriti - Tačija i Haradinaja

Haradinaj za ovaj list kaže da je "eksperimentiranje granicama neustavno"

Avaz.ba

Haradinaj i Tači: Imaju različite poglede


"New York Times" u članku posvećenom samitu o zapadnom Balkanu navodi da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emannuel Macron) najprije treba da "posreduju između dvojice kosovskih lidera".

U članku pod nazivom "Impuls za pronalaženje dogovora između Srbije i Kosova stavlja na vidjelo nacionalne podjele" piše da Makron i Merkel, ako žele da "imaju bilo kakvu nadu da će ublažiti napetosti između Kosova i Srbije i prekinuti zastoj u razgovorima o normalizaciji odnosa", onda "možda prvo moraju da posreduju u drugom miru - između dva kosovska lidera".

Tači je za "New York Times" negirao navode o borbi za vlast s Haradinajem, ističući da su njih dvojica bili "drugovi" u borbi za nezavisnost i da su "sada prijatelji", koji, kako je naveo, imaju razlike.

Američki list tvrdi da prvo mora biti riješen sukob dva kosovska lidera.

- Ja sam optimista. Vjerujem da možemo postići sporazum koji će donijeti priznanje Kosova od Srbije, dok je premijer više skeptičan po ovom pitanju - kazao je Tači.

Haradinaj za list kaže da je "eksperimentiranje granicama neustavno" i da "ko kod ga zastupa u ime Kosova, nije u pravu".

Takvi prijedlozi, smatra on, nisu u "ime Kosova", nego, kako kaže, "u ime samo jednog čovjeka - predsjednika".

- Ako se prema bilo kakvom listu papira kaže da je pristao da promijeni granice, on će napustiti svoj posao - zaključio je Haradinaj.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na