REGIJA

Prvačići koji nisu vakcinisani neće biti upisani u škole u Sjevernoj Makedoniji

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina

Arhiv

Avaz.ba

2.5.2019

U osnovne škole u Sjevernoj Makedoniji neće biti upisivani prvačići koji nisu vakcinisani, potvrdio je portparol vlade u Skoplju Mile Bošnjakovski.

Kako je kazao neće se odstupati od mjera koje su donesene sa proglašenjem epidemije malih boginja u cijeloj državi i da u narednu školsku godinu neće biti upisani prvačići za koje nije dostavljen karton za vakcine.

- Vakcinacija je obavezna, u prvi razred neće moći da se upišu djeca koja nisu vakcinisana. Zakon za osnovno obrazovanje, član 46, stav 2, je jasan, izjavio je Bošnjakovski.

Inače, terenska vakcinacija u školama sprovodi se planiranom dinamikom, a Bošnjakovski ističe kako je neophodno podići stepen imunizacije te tako spriječiti epidemija malih boginja.

Prema posljednjim podacima, od 20. do 25. aprila prijavljeno je 95 novih slučajeva malih boginja u Sjevernoj Makedoniji, dok je od početka epidemije (decembar, prošle godine) registrirano 1.175 oboljelih.

- Stopa oboljelih od malih boginja je 56,8 na 100.000 stanovnika što je najveći broj registriranih slučajeva u posljednjih 10 godina, podaci su Institut za javno zdravlje te S. Makedonije.

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.