REGION

Skandal u Sjevernoj Makedoniji: Poslanik podnio ostavku zbog snimka na kojem naručuje narkotik

U javnosti se spekulira da iza objavljivanja snimka stoji Nikola Gruevski

Bogoevski: Glas javnosti je glasniji od svega drugog. Facebook

Avaz.ba

24.5.2019

Poslanik vladajuće koalicije u parlamentu Sjeverne Makedonije i predsjednik Mandatsko-imunitetskog odbora Pavle Bogoevski podnio je ostavku, jer se u javnosti pojavio audio snimak koji navodno svjedoči o tome kako naručuje neki narkotik.

Bogoevski je na sjednici odbora rekao kako će njegova ostavka "biti aktivirana nakon plenarne sjednice na kojoj treba biti oduzet mandat Nikoli Gruevskom", poslaniku i bivšem premijeru koji je u novembru prošle godine pobjegao u Mađarsku, gdje je dobio azil.


Bogoevski, koji je u parlament izabran na listi SDSM kao jedan od lidera "Šarene revolucije" i nezavisni poslanik, rekao je kako ostavku na mjesto poslanika podnosi iz moralnih razloga.

On je postao meta svakodnevnih napada dijela javnosti kada je na ruskoj mreži VKontakte objavljen tonski zapis tajno snimljenog razgovora uz koji stoji objašnjenje kako navodno naručuje kokain, iako se na snimku ne spominje šta konkretno naručuje.

Bogoevski je potvrdio kako je glas njegov, ali je istakao da nije naručivao kokain, već ulje od kanabisa i sam je prijavio policiji kako je tajno sniman i kako je nelegalno naručivao ulje od kanabisa.

- Glas javnosti je glasniji od svega drugog i on me i doveo na ovu poziciju. Podnosim ostavku jer javnost smatra da sam se ogrešio i postupio neetički nabavljajući ulje od kanabisa - rekao je Bogoevski.

Opoziciona VMRO DPMNE taj snimak koristi kako bi diskreditivala Bogoevskog kao predsjednika Odbora za mandatsko-imunitetska pitanja koji treba da razmatra prijedlog za oduzimanje mandata Gruevskom zato što je više od šest meseci neopravdano odsutan sa sednica.

U dijelu makedonske javnosti se spekulira da iza objavljivanja snimka stoji Gruevski, koji je pobjegao u Mađarsku kako bi izbjegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne i suđenje u više slučajeva Specijalnog tužillaštva za prisluškivane razgovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.