AKTUELNO

Tači i Haradinaj sa savjetnicima Merkel i Makrona

Priština neće prihvatiti druge kriterije za liberalizaciju viznog režima, "posebno ne u obliku zahtjeva za ukidanje taksi ili formiranje Zajednice srpskih općina"

S današnjeg sastanka

E. Ma. / Avaz.ba

3.6.2019

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj razgovarali su u Prištini s diplomatskim savjetnicima francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Hašim Tači je tom prilikom rekao da dijalog Beograda i Prištine treba da se nastavi bez uvjetovanja, kao i da takse na robu iz centralne Srbije trebaju ostati na snazi.

Naveo je i da Priština neće prihvatiti druge kriterije za liberalizaciju viznog režima, "posebno ne u obliku zahtjeva za ukidanje taksi ili formiranje Zajednice srpskih općina".

Tači je pozdravio francusko-njemački angažman za sastanak u Parizu između predstavnika Prištine i Beograda, kao i napore predsjednika Makrona i kancelarke Merkel da pomognu nastavak procesa dijaloga pod vodstvom Evropske unije.

Kako je rekao, Priština ostaje posvećena dijalogu koji se mora okončati sveobuhvatnim mirovnim sporazumom koji će podrazumijevati uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije, kao i članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

Haradinaj je tokom razgovora rekao da je Priština spremna za uzajamno priznanje, ali u okviru postojećih granica.

Prema pisanju prištinskih medija, u Berlinu bi 6. juna trebalo da se sastanu njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.