KOLUMNA

Rusija vrši pritisak na Vučića: SAD, EU i NATO nude mnogo bolja rješenja

Benjamin Ben Hodges

Lj.S./Avaz.ba

19.6.2019

Bivši glavnokomandujući Američke vojske u Evropi Benjamin Ben Hodges, sada penzionisani general, napisao je kolumnu o zajedničkoj inicijativi SAD, Evropske unije i NATO-a kada je riječ o konačnom odnosu između Srbije i Kosova.

Kako je naveo u kolumni za Alphen grupu pod nazivom "Novi pristup Srbiji i Kosovu" vrijeme je da Zapad iskoristi svoj pozitivan utjecaj u regionu, te nastavi da brani temeljna načela i prihvaćene vrijednosti.

- Ali to ne mora da znači pridikovanje i postavljanje nedodirljivih ograničenja. Umjesto toga, hajde da prihvatimo utakmicu... ukoliko nastane vakuum, nema sumnje da će ga Rusi i Kinezi iskoristiti... hajde da prihvatimo utakmicu i omogućimo razvoj potencijala i nade. Priča koju mi možemo da ponudimo sadrži bolja rješenja - piše Hodges.

On smatra da je vrijeme za snažnu i koordinisanu inicijativu koju će predvoditi Sjedinjene Američke Države, ali u saradnji sa Evropskom unijom i NATO-om, u cilju osiguravanja uslova koji će omogućiti da Srbija i Kosovo dođu do konsenzusa o svom konačnom odnosu.

- Za ostvarivanje tog cilja treba ispuniti tri uslova:

1. Obezbijediti im dovoljno prostora… stvoriti prostor u kojem predsjednik Srbije Vučić i predsjednik Kosova Tači mogu razgovarati, pregovarati i tragati za kompromisom. Zapad se mora uzdržati od nametanja čvrstih ograničenja i daljeg pridikovanja dvojici lidera. Moramo im pružiti nadu… Integracija sa zapadnim zemljama mora izgledati kao dostižan cilj sa opipljivim ekonomskim koristima… to će obojici predsjednika omogućiti da potisnu one grupe unutar svojih redova koje ne vide nikakvu korist od integracije sa Zapadom. Sjedinjene Države, NATO i Evropska unija to mogu učiniti.

2. Lokalna rješenja… pogledajmo šta se dogodilo u Sjevernoj Makedoniji. Zahvaljujući političkoj hrabrosti dva lidera, kao i spoljnoj podršci koja im je obezbijedila prostor za pregovore, uprkos upornim pokušajima Kremlja da ih omete, problem imena je najzad riješen, pa budućnost stanovnika Sjeverne Makedonije sada izgleda mnogo svjetlije. Sukob Srbije i Kosova je drugačija vrsta situacije, naravno, i možda će njegovo rješavanje biti teže. Ali pružimo predsjednicima Vučiću i Tačiju šansu da demonstriraju istu vrstu hrabrosti i državništva, tako što ćemo im dozvoliti da sami dođu do željenog rješenja… oni su ti koji će morati da žive sa njegovim posljedicama.

3. Strateške opcije… Predsjedniku Vučiću su potrebne strateške opcije za Srbiju… koje se razlikuju od stvaranja nove "Kube“ ili „Venecuele“ u jugoistočnoj Evropi... satelitske države koja je vezana samo za Kremlj i koja otuda ne može osigurati dugoročne dobrobiti za svoj narod. Umjesto toga, Srbija bi mogla postati odgovoran i stabilizujući faktor u regionu, tako što će doći do miroljubivog sporazuma sa Kosovom – poručuje Hodges.

Ipak, jasno je da je to teško, pa penzionisani general obrazlaže i zašto.

- Predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić) se nalazi pod ogromnim pritiskom koji dolazi iz same zemlje, kao i iz Rusije. Uvođenje trgovinske tarife od 100 posto na proizvode iz Srbije potkopalo je njegovu pregovaračku poziciju. Također, nedavno ga je kritikovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i najavilo da će ga proglasiti za izdajnika ukoliko bude razmatrao mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova. Glavni izvor utjecaja Kremlja na Srbiju bila je potreba Srbije da osigura podršku Ruske Federacije u Vijeću sigurnosti UN nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Kremlj je toga, naravno, svjestan i nema interesa da se ova situacija razriješi- piše u kolumni.

Dalje se navodi da zvanična Moskva često zaobilazi Vučića i vrši pritisak na njega preko sveštenstva, marginalnih sindikata aktivnog sastava policije i vojske, kao i drugih faktora koji smatraju da će biti na gubitku ukoliko Srbija formalno prizna nezavisnost Kosova.

- Predsjednik Tači (Hashim Thaci) se suočava sa sličnim izazovima, jer frustracije u zemlji navode neke političke grupacije na Kosovu da zahtijevaju agresivniji stav prema Srbiji ili zajednicu sa Albanijom, kaže Hodges.

Zaključuje da su uprkos svemu, predsjednik Vučić i predsjednik Tači su u nekoliko posljednjih mjeseci demonstrirali svoje državničke kvalitete, pokušavajući da pronađu rješenje za situaciju koja Zapadu izgleda nerješivo, a sveto potvrđuje činjenicu da je obojici lidera neophodna podrška Zapada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.