REAKCIJE

Odlazak legendarne Borke Pavičević potresao region: Osoba koja je tokom rata znala šta se dešava u BiH, osjećala je stid u ime svog naroda

Aidu Ćorović, aktivisticu za ljudska prava naš poziv je dodatno potresao, pa je kroz suze ispičala kako je za nju ovo lični gubitak

Ferida Dautović,Aida Ćorović,Haris Pašović i Dragan Bursać. Arhiv

Piše: L.Đuderija

30.6.2019

Legendarna Borka Pavićević (72), dramaturškinja, osnivačica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistkinja, kulturna radnica i kolumnistkinja, preminula je u Beogradu, saopćio je CZKD. 

 Ova vijest potresla je cijeli region, ali i šokirala brojne koji su je cijenili, pratili njen rad, trud i zalaganje tokom cijelog života. 

"Strašno je to što Borka Pavičević više nije s nama", kazala je ugledna sarajevska književnica Ferida Duraković za „Avaz“, istakavši kako je region ostao bez velike intelektualke.

- Borka Pavičević je osoba koja je tokom rata znala šta se dešava u Bosni i Hercegovini, za razliku od mnogih njenih kolega, ona je jako dobro znala ko napada BiH, jako dobro je znala šta se dešava u Vukovaru i odlično je znala šta se desilo u Srebrenici 1995. godine i osjećala je stid u ime cijelog svoga naroda, utoliko je gubitak Borke Pavičević i gubitak Bosne i Hercegovine – kazala je Duraković.

Borka Pavićević preminula je u Beogradu u noći između subote i nedelje, pola sata posle ponoći, saopštio je CZKD. Datum i vreme kremacije i komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće naknadno objavljeno.

Bitno je podsjetiti kako je Borka od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa brojnim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva. 

Aidu Ćorović, aktivisticu za ljudska prava naš poziv je dodatno potresao, pa je kroz suze ispičala kako je za nju ovo lični gubitak.

- Još uvijek sam u šoku, tek sam sinoć saznala da je bolesna, a preminula je u toku noći. Vijest me je jako potresla, ne znam šta da vam kažem u ovom trenutku. Rijetki su intelektualci kao što je bila Borka, ovo je nenadoknadiv gubitak za cijeli region. Kad odu ljudi kao što je Borka, onda je jako teško, za mene je ovo lični gubitak - istakla je Ćorović.



Borka Pavičević. Facebook

Važno je podsjetiti ko je bila Borka Pavićev i koliki je trag ostavila iza sebe. Rođena je 1947. godine u Kotoru, Crna Gora. Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gdje je i magistrirala 1976. godine sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“.

U Ateljeu 212, u dramaturškom odjeljenju, radila je 10 godina (1970-1981.), i u BITEF-u 20 godina. Dramaturg u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-1991). Osnivačica je teatra "Nova osjećajnost" u staroj beogradskoj "Pivari" (1981). Bila je učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991.), također bila je direktorica Beogradskog dramskog pozorišta, smijenjena zbog političkog i javnog djelovanja (1993.), bila je učesnica "Civilnog pokreta otpor" (1991), kao i član "Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca" i to od osnivanja.

Brojne su reakcije na tužnu vijest o smrti Borke Pavičević. Među njima su i Facebook objave Harisa Pašovića, pozorišnog reditelja kao i Dragana Bursaća, banjalučkog novinara koje prenosimo u nastavku.

Kako saznajemo, datum i vrijeme komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju bit će naknadno objavljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.