ODLUKE

Bošnjačko nacionalno vijeće: RTS negira postojanje Bošnjaka

Poduzeti određene mjere u cilju zaštite osnovnih prava bošnjačkog naroda u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeća. Arhiv

Avaz.ba

2.7.2019

Radio-televizija Srbije (RTS), odbila je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća za osnivanje redakcije na bosanskom jeziku.

Kao razlog za odbijanje zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća, RTS u pisanoj formi, eksplicitno negira postojanje bosanskog jezika, a time i postojanje bošnjačkog naroda.

- Ovakav stav je dokaz da srpski državni organi i institucije aktivno provode diskriminirajuću politiku prema bošnjačkom narodu u Sandžaku - saopćeno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Evropsku uniju i druge međunarodne institucije da, kako je navedeno, poduzme  određene mjere u cilju zaštite osnovnih prava bošnjačkog naroda u Sandžaku, kao i da se, bez odlaganja, pristupi rješavanju statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak.

U dopisu koji je ispred BNV-a potpisala novoizabrana predsjednica Vijeća Jasmina Curić se ističe da je posebno zabrinjavajuće što Programsko vijeće RTS-a s Odborom za standardizaciju srpskog jezika, Odjeljenjem za srpski jezik i književnost Srpske akademije nauka i umetnosti, Maticom srpskom i Katedrom za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta, Srpske književne zadruge i Vukove zadužbine, iznosi stav, da ne postoje razlozi da se lokalni govor Bošnjaka smatra zasebnim jezikom, čime se negira postojanje bosanskog jezika kao maternjeg jezika bošnjačkog naroda.

U Zaključku koji je Programsko vijeće RTS-a donio 21. juna ove godine piše da, uz puno uvažavanje legitimnosti zahtjeva Bošnjaka u Raškoj oblasti koji do sada nisu imali primjedbe na razumljivost jezika kojim im se obraćaju novinari RTS-a, u ovom slučaju nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog jezika.

Na popisu iz 2011. godine 145.278 građana Srbije se izjasnilo kao Bošnjaci i približno toliko da im je maternji jezik bosanski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.