TURIZAM Novi parametar loše sezone

Kontra od kolapsa, ali ipak kolaps: Ovog vikenda drastično manje automobila na cestama u Hrvatskoj

Naplatili su i 3,1 posto manje cestarine, odnosno 44,4 miliona kuna bez PDV-a

A. Ču. / Avaz.ba
15.07.2019 15:04

Manje se novca slilo u kase

Foto: Ilustracija

Još jedan pokazatelj loše turističke sezone u Hrvatskoj je podatak o broju automobila u vikendu iza nas. Polovina je jula, ali gostiju je mnogo manje nego inače. Izbjegnut je tako saobraćajni kolaps, ali mnogi su skloni ocijeniti da je proizveden turistički kolaps.

Koncesionari HAC i ARZ na autocestama u svojim nadležnostima zabilježili su i manji prihod od cestarine, doznaje se iz kompanija-koncesionara autocesta.

Prema podacima Hrvatskih autocesta (HAC), taj i koncesionar Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ) na autocestama kojim upravljaju, za vikend od 12. do 14. jula zabilježili su ukupno 793,6 hiljada vozila, što je za dva posto ili oko 27 hiljada vozila manje nego u istom vikendu prošlog ljeta.

Naplatili su i 3,1 posto manje cestarine, odnosno 44,4 miliona kuna (12 miliona KM) bez PDV-a. 

Od 8. do 14. jula na autocestama HAC-a i ARZ-a također je bilo manje vozila nego lani, 1,6 miliona ili tek 0,1 posto manje, ali je prihod od cestarine smanjen za 1,2 posto. 

Na Istarskom ipsilonu, po podacima kompanije Bina-Istra, proteklog je vikenda, također, bio ukupno 1,2 posto manji promet sa 150,4 hiljade vozila, što je i oko dvije hiljade vozila manje nego lani.

O manjem broju vozila izvijestili su i iz Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), koja je na istoimenoj autocesti u svakom danu proteklog vikenda zabilježila manje vozila, odnosno ukupno 110,8 hiljada vozila, što je četiri posto ili oko pet hiljada vozila manje nego za isti vikend u 2018.

Komentari

NA VRH