JERUSALEM

Grabar-Kitarović: Hrvatska će pomoći susjednim zemljama da dođu u okrilje EU

Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u haos

Fena
29.07.2019 20:47

Grabar-Kitarović s Netanjahuom

Foto: Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nakon sastanka s izrelskim premijerom Benjamin Netanjahu (Benjamin Netanyahu) u Jerusalemu izjavila je kako će Hrvatska pomoći susjednim zemljama da dođu u okrilje Evropske unije. 

- Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u haos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Evropske unije - istaknula je Grabar-Kitarović.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Evropi i Mediteranu te da je saradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost dva naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Evropi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Evropske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Pritom je najavila izložbu u Njujorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, i regiji, ali i u Europskoj uniji.

- Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Evrope i SAD usmjeriti na stanje u našim regijama - kazala je hrvatska predsjednica.

Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Evrope. (...) i ako želi "svijetlu budućnost", za Evropu je ta poruka posebno važna, kazao je Netanjahu.

Vrlo jasno je upozorio na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

- Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan - rekao je Netanjahu.

Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daešu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

- Bit ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Evropu - bio je jasan Netanjahu.

Komentari

NA VRH