ANALIZA

Kolinda u borbi za još jedan mandat na Pantovčaku ide đonom na BiH i Bošnjake

Odgovor iz BiH na izjave hrvatske predsjednice je skoro jednoglasan: Riječ je o čistim lažima i manipulacijama, koje truju međudržavne odnose i nanose im neprocjenjivu štetu

Grabar-Kitarović: Manipulacije i izmišljotine. Arhiva

Fadil MANDAL

31.7.2019

Teško je i u podužem pasusu nabrojati koje su stranke i ličnosti reagirale na sramotne izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o BiH i Bošnjacima, izrečene prilikom njene službene posjete Izraelu.

Odgovor iz BiH je skoro jednoglasan: Riječ je o čistim lažima i manipulacijama, koje truju međudržavne odnose i nanose im neprocjenjivu štetu.

Tvrdnje predsjednice da su granice Bosne i Hercegovine pod nadzorom određenih struktura "povezanih s Iranom i terorističkim organizacijama" i da je „BiH danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju političkih stavova“, na tragu su ranijih Kolindinih sramnih izmišljotina o hiljadama navodnih islamskih terorista, koji imaju svoju bazu na teritoriji BiH i predstavljaju prijetnju Evropi.

Izuzetno je važno da su izjave Grabar-Kitarović naišle na snažnu osudu uglednih jevrejskih intelektualaca i javnih službenika u Sarajevu, poput Jakoba Fincija i Elija Taubera te ambasadora BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku Svena Alkalaja.

Jer, zaista je uvredljivo da predsjednica Hrvatske ovakve poruke šalje iz Izraela s obzirom na to da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda - Jevrejima i Bošnjacima, odnosno bosanskim muslimanima.

Pri tome se u reakcijama iz Sarajeva sa pravom potencira da hrvatska predsjednica namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice, a u samoj Hrvatskoj ona osobno i politika koju predstavlja toleriraju porast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta, koji slave NDH i ratne zločince koji su učestvovali u izvršenju Holokausta.

Nisu usamljeni ni komentari da su Kolindine izjave u Izraelu dio njene predizborne kampanje za još jedan mandat na Pantovčaku. Pitanje je, međutim, koliko će njena kampanja biti uspješna ako je bude bazirala na lažima, falsifikatima i uvredama prema najbližim susjedima.

Analitičari iz Hrvatske već su upozorili da će Grabar-Kitarović, suočena s gubitkom podrške potencijalnih birača, zasigurno zaigrati na krajnje desničarskim notama, a u takve procjene uklapa se i ono što je izgovorila u Izraelu. S te, desne strane, za vratom joj puše Miroslav Škoro, koji već postiže zavidan rejting u predizbornim anketama, a s ljevice nadire bivši premijer, kandidat tamošnjeg SDP-a Zoran Milanović.

Očekivano, Kolinda Grabar-Kitarović jutros je demantirala ono što je prenio ugledni, utjecajni i poslovično dobro obaviješteni "Jerusalem Post" s njenih razgovora sa predsjednikom Izraela.

No, to je već banalan pokušaj da pokupi perje s katrana koji je sama izlila i na svoju glavu. I koji će teško saprati i otvorena pokajnička gesta, a kamoli nemušto pojašnjenje izjava za koje postoje živi svjedoci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.