PROJEKTI

Kamere na graničnim prijelazima: Od danas u svakom trenutku možete da se informirate o stanju na granici

Vizuelni prikaz ulaza i izlaza

Prikaz kamera sa graničnog prelaza Bozaj. Printscreen

Avaz.ba

5.8.2019

Novi servis Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore "Kamere na graničnim prijelazima" danas je pušten u rad.

Servisu se može pristupiti preko sajta MUP-a http://www.mup.gov.me/ministarstvo, putem istoimenog banera ili direktno pristupanjem sajtu http://kamere.mup.gov.me.

- Građani od danas mogu, u svakom trenutku, da se informiraju kakvo je stanje na graničnim prijelazima i da, shodno tome, planiraju svoje putovanje, navode iz MUP-a.

Ovaj servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prijelaza iz dolazne i odlazne trake.

- U ovom trenutku, kamere su instalirane na šest najfrekventnijih graničnih prijelaza, moguće je vidjeti trenutno stanje na graničnim prijelazima Božaj i Sukobin prema Albaniji, na GP Vraćenovići prema Bosni i Hercegovini, na GP Dračenovac i Dobrakovo prema Srbiji, na GP Debeli Brijeg prema Hrvatskoj. Također, planirano je da uskoro bude pušten u rad sistem za granične prijelaze Šćepan Polje, Sitnica i Ranče - kazali su iz MUP-a.

kako su pojasnili iz MUP-a, snimcima sa kamera je moguće pristupiti na računaru i preko mobilnih telefona, uz korišćenje mobilnog interneta ili WiFi signala. Video strimovi se učitavaju u HTML5 plejeru, što znači da nije potrebna dodatna aplikacija. Dovoljno je samo kliknuti na željeni granični prijelaz i sačekati da se učita video.

- Implementiranje sistema za vizuelno i pravovremeno informiranje javnosti o intenzitetu saobraćaja na graničnim prijelazima je od posebnog značaja tokom ljetne turističke sezone. Cilj je da se olakša kretanje preko graničnih prijelaza - poručili su iz MUP-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.