REGION Saopćenje ministra pravosuđa Kosova

Kosovo izdalo međunarodnu potjernicu za Radojčićem zbog ubistva Ivanovića

Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018. godine pred kancelarijom svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, u dijelu grada većinski naseljenim srpskom manjinom

Avaz.ba
23.08.2019 21:44

Oliver Ivanović ubijen u januaru prošle godine

Foto: Arhiv

Kosovo je izdalo međunarodnu potjernicu za srpskim nacionalističkim vođom Milanom Radojčićem zbog umiješanosti u ubistvo srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića, objavio je u petak Abelard Tahiri, ministar pravosuđa Kosova.

Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018. godine pred kancelarijom svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, u dijelu grada većinski naseljenim srpskom manjinom.

Radojčić je jedan od vođa nacionalističke stranke kosovskih Srba koju podržava Beograd, živi u Srbiji i često ga se može vidjeti na sastancima sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Radojčić je ranije nijekao bilo kakvu vezu s ubojstvom Ivanovića. 

Dvojica policajaca Srba uhapšena su prošle godine u sklopu istrage Ivanovićeva ubojstva.  Odnosi Kosova i Srbije napeti su od 2008. kada je bivša srbijanska pokrajina proglasila nezavisnot. Između 40.000 i 50.000 Srba živi na sjeveru Kosova i odupire se integraciji s ostatkom zemlje naseljene većinom Albancima.

NA VRH