TENZIJE

Albanski spomenik prst u oko prosrpskim partijama u Crnoj Gori

Oštre reagovao opozicioni savez Demokratski front (DF), koji već mjesecima propagira političku tezu po kojoj je na djelu pokušaj stvaranja Velike Albanije

Sporni spomenik. Radio Slobodna Evropa

RSE

27.8.2019

Da li se raspiruje nacionalistička retorika prema Albancima u Crnoj Gori i njihovim političkim predstavnicima?

To pitanje nameće se nakon što je prekjučer u Tuzima, nadomak Podgorice, podignut spomenik albanskom nacionalnom heroju Ded Đo Ljuljiju (Dedë Gjo Luli), ispred kuće u kojoj je živio. Riječ je o drugom spomeniku ovoj historijskoj ličnosti, pored onog koji je ranije postavljen u centru Tuzi, piše Radio Slobodna Evropa.

Ovim povodom oštro je reagovao opozicioni savez Demokratski front (DF), koji već mjesecima propagira političku tezu po kojoj je na djelu pokušaj stvaranja Velike Albanije i da vlasti u Podgorici to tolerišu.

U ovoj partiji tvrde da je riječ o borcu protiv crnogorske vojske, koji se suprotstavljao tome da Plav i Gusinje pripadnu Crnoj Gori nakon što je ona na Berlinskom kongresu 1878. godine međunarodno priznata kao nezavisna država.

To je za DF pokazatelj, kako su naveli u saopćenju, "sve otvorenijih pretenzija albanskih šovinista na djelove crnogorske teritorije u pravcu stvaranja 'Velike Albanije' a što navodno crnogorska vlast toleriše, vraćajući dug Albancima koji su podržali obnovu crnogorske nezavisnosti 2006. godine".

Izgleda da kad god Albanci u Crnoj Gori nešto slave, tim velikosrpskim razmišljanjima i dalje nažalost to smeta - izjavio je Nikola Camaj, lider Demokratskog saveza (DS), albanske nacionalne partije, članice koalicije Albanski forum, koja je zajedno sa Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića na vlasti u Tuzima. 

Camaj, pak, smatra da Ded Đo Ljulji nije kontroverzna ličnost i da jednako razloga da ga slave imaju i Albanci i Crnogorci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.