HRVATSKA

Zar je tako brzo prošlo već: Kapetan Dragan poželio malo na slobodu

Nakon velikosrpske agresije na Hrvatsku otišao je u Australiju

Kapetan Dragan. Printscreen

A. Ču. / Avaz.ba

4.9.2019

Ratni zločinac Dragan Vasiljković (65), poznatiji kao kapetan Dragan, traži da ga uvjetno puste iz hrvatskog zatvora nakon što je odslužio dvije trećine od 13,5 godina zatvora, koliko je dobio zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Varaždinski županijski sud zaprimio je Vasiljkovićevu molbu.

O njoj bi trebao odlučiti do kraja septembra. Isti je sud i u novembru prošle godine odlučivao o uvjetnom otpustu, a tada mu je odbio žalbu i zločinac je ostao u zatvoru.

Kapetan Dragan nepravomoćno je 2017. osuđen na 15 godina zatvora. Proglasili su ga krivim za dvije tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Prošle godine kazna za ratni zločin smanjena mu je s 15 na 13 i po godina. Žestoko su se tad pobunile braniteljska i stradalnička udruženja iz Domovinskog rata smatrajući kako su tom presudom Vrhovnog suda ponižene sve žrtve velikosrpske agresije, piše 24sata.hr.

Kapetan Dragan, osnivač srpskih paravojnih snaga Knindže, nakon velikosrpske agresije na Hrvatsku otišao je u Australiju. U bijegu je bio 43 dana. Uhapšen je u Novom Južnom Velsu. 

U novembru 2012. godine australska vlada i tadašnja premijerka Julia Žilard (Gillard) su odobrili izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. On se opet žalio, ali mu je žalba odbijena 12. decembra 2014. na federalnom sudu. U maju 2015. godine žalbu mu je odbacio i Vrhovni sud. Nakon toga više nije bilo prepreke da se Vasiljković izruči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.